Київ
15 квітня 2016
У КМДА розповіли, як можна дізнатися, куди ЖЕК витратив ваші гроші
Петро Пантелеєв повідомив, що управлінська компанія зобов’язана надати інформацію щодо витрачених коштів будь-якому мешканцю будинку.
news-image

Сьогодні під час прес-сніданку із журналістами заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв розповів, що кожний бажаючий, який хоче розуміти, за що він платить квартплату та куди спрямовуються гроші, має право отримати цю інформацію, передає кореспондент «Є!»

Структура квартплати є в вільному доступі, тому ми приблизно можемо розуміти, з чого вона складається, наприклад: зарплата слюсарю, сантехнику, двірнику, електрика у зонах загального користування, вивіз сміття, обслуговування ліфту тощо. Але, звичайно, хочеться більш конкретно розуміти, куди потрачена кожна гривня. Ви можете звернутися в управлінську компанію з листом , дати запит: куди за вказаний період часу пішли гроші по будинку. Таку інформацію може отримати будь-який мешканець будинку, - зазначив Петро Пантелеєв.

Як повідомив заступник мера, наразі вже тестується комп’ютерна програма, завдяки якій у доступі буде інформація по витратам кожного  будинку. 

Завдяки цій програмі буде видно, скільки грошей сплачується, скільки витрачено на прибирання, електрику, поточний ремонт. Ці дані будуть прозоро відображатися в першу чергу, для будинків, які управляються муніципалітетом, але, ми плануємо залучити і приватні компанії, що керують будинками, - сказав Петро Пантелеєв.

Він також зазначив, що у випадку, якщо мешканці не довіряють або мають сумніви щодо витрачання коштів, то вони мають право звернутись до компанії, яка обслуговує будинок з вимогою повернути гроші. У разі відмови – можна звертатися до суду або обрати нову компанію-управлінця, яка має надійну репутацію.

Петро Пантелеєв повідомив, що незабаром інформація щодо надійних управлінських компаній у сфері ЖКГ з’явиться на сайті КМДА.

Читайте також: До 1 липня мешканці повинні визначитись, хто буде управляти будинком - КМДА