Світ
15 квітня 2016
У Варшаві відкрили кав'ярню, де працюють аутисти
Заклад «Життя чудове» – це шанс на нормальне життя для осіб, котрі страждають від цього захворювання.
news-image

«Життя чудове» (пол. «Życie jest fajne») – це назва нової клуб-кав’ярні, що нещодавно відкрилася у Варшаві, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Це незвичайне місце, адже там працюють особи, котрі страждають від аутизму. Це не лише місце праці, але також терапії, науки та розваги для цих людей. Це великий шанс на нормальне життя.

Один із працівників кав’ярні Бартош Якубовський каже, що він щасливий від роботи, яку виконує. Він додає, що таким людям як він складно знайти роботу через "низьку усвідомленістьсуспільства".

У нашій країні не вистачає знань на тему синдрому Асперґера. Багато людей, у тому числі працедавців, не знає, що це таке і боїться брати на роботу таких людей, – говорить він.

Інший працівник закладу Мацєй Удзєля каже, що робота у клуб-кав’ярні – це новий життєвий досвід. Він ніколи не працював у гастрономічній сфері. Він каже, це дуже важливо для нього, адже вірить, що завдяки працевлаштуванню йому вдасться улаштувати своє життя. 

Моя мрія – працювати. Можливо, колись я зможу знайти роботу і на відкритому ринку. Маю надію, що я почну жити нормально, самостійно. І що знайду приятелів і дівчину. Можливо, я створю сім’ю і зможу жити як нормальні, звичайні люди, –додає він.

Ініціаторами відкриття кав’ярні «Життя чудове» є фундація «Ergo Sum». Її голова, Оля Цєхомська-Смеречинська, одна із авторів ідеї, каже, що цей проект має кілька цілей. Найважливіша з них – це підняття рівня суспільної свідомості на тему аутизму та синдрому Асперґера, а також соціалізація працівників. 

Тут працюють особи, котрі крім того, що можуть нормально працювати, мають ще й інші таланти, які вони показуватимуть у кав’ярні. Вони будуть фотографувати, малювати, співати, організовувати свята. Нам важливо, аби це місце і люди, що тут працюють, були частиною суспільства, – каже вона.

 Інший автор ідеї Пйотр Кенцік додає, що ціллю проекту є не фінансова вигода, а те, аби ці особи працювали, були цим задоволені і могли себе реалізовувати.

Клуб-кав’ярна «Життя чудове» відкрита вже кілька тижнів. Як говорять автори ідеї закладу, проект постійно розвивається.