Політика
15 квітня 2016
ІноЗМІ про Україну: Захід вітає відставку Яценюка, але скептично ставиться до призначення Гройсмана
Огляд іноземної преси.9 – 15 квітня.
news-image

Відставка Арсенія Яценюка з посади прем’єр-міністра та суперечливе призначення Володимира Гройсмана на його місце стали головними темами для іноземних ЗМІ, що писали про Україну цього тижня. Усі інформаційні видання зійшлися на тому, що колишній прем’єр не впорався із покладеними на нього завданнями і мав піти у відставку. Проте наступника Яценюка закордонні медіа зустріли холодно. Також поширеною в англомовних виданнях є думка про узурпацію влади Петром Порошенком після призначення на посаду очільника уряду його близького соратника. Це викликало нову хвилю критики на адресу Президента України.

 

Яценюк залишив посаду після місяців критики через буксування реформ та кризовий стан економіки, - ForeignPolicy

У неділю, 10 квітня, американське видання ForeignPolicy прокоментувало рішення українського прем’єр-міністра піти у відставку. Автори статті Джон Хадсон та Рід Стендіш написали, що Яценюк залишив посаду після критики через буксування реформ та кризовий стан економіки.

Американські журналісти охарактеризували Арсенія Петровича, як прозахідного лідера та близького друга головного дипломата Держдепартаменту США Вікторії Нуланд. Зокрема, у виданні навели слова Нуландз її скандальної розмови з послом США в Україні у лютому 2014 року. У ній нещодавнього прем’єра американські посадовці називали спрощеним прізвиськом «Яц»: «Яц – це той самий хлопець, у якого є знання економіки і досвід державного управління».

Проте, журналісти відмітили, що, незважаючи на підтримку Заходу, Яценюка постійно супроводжувала критика, що вилилося у намаганні президента змістити його у лютому, проте тоді Рада не підтримала відставку. З того часу, союзники Порошенка усіма способами намагалися прибрати з посади прем’єр-міністра, переобрати склад уряду та уникнути парламентських перевиборів.

Затяжні переговори стосовно призначення найближчого союзника Порошенка, Володимира Гройсмана, на посаду голови уряду американські журналісти пов’язали із нещодавнім скандалом навколо офшорних рахунків президента. На їх думку, це значно погіршило політичний клімат всередині країни і ускладнило завдання формування нової коаліції.

Також журналісти ForeignPolicy припустили, що, незважаючи на відставку, Яценюк залишиться впливовою політичною фігурою в Україні, а його партія залишить за собою вагомі важелі впливу на формування нового уряду.

 

Яценюку довелося займати посаду прем’єра у надскладний для країни час, - NewYorkTimes

Інформаційне агентство NewYorkTimes відзначило, що Яценюку довелося займати посаду прем’єра у надскладний для країни час, адже вона потерпала не лише від анексії Криму, але й російської агресії на сході. На думку автора статті, Ендрю Крамера, відставка Яценюка тільки поглибить політичну невизначеність в Україні.

Яценюка охарактеризували, як економіста, якого підтримували західні партнери України, включно зі Сполученими Штатами. На думку американського видання, Захід у боротьбі між президентом та головою уряду в Україні став на сторону Порошенка, тому прем’єр мав піти з посади. Причиною провалу реформ та невдалої боротьби з корупцією автор статті назвав неспроможність Яценюка та Порошенка порозумітися між собою та сформувати налагоджений механізм державної влади.

 

Уряд Яценюка не зміг побороти корупцію та втілити обіцяні реформи, а економіка та рівень життя населення тільки погіршилися, - WashingtonPost

КореспондентAssociatedPressЮрасКарманау у понеділок, 11 квітня, опублікував статтю у американському виданні WashingtonPost під назвою «Україна чекає на новий уряд, який має втілити обіцянки Майдану». Журналіст нагадав, що нові українські політичні лідери після Євромайдану обіцяли, що зроблять Україну процвітаючою європейською демократією. Замість цього країна втратила Крим та опинилася у стані війни з сепаратистами на сході, яких підтримує Росія.

Як зазначає WashingtonPost, уряд Яценюка не зміг побороти корупцію та втілити обіцяні реформи, а економіка та рівень життя населення тільки погіршилися. Як зазначив Карманау, українці зараз злі та розчаровані. Вони очікують, що новий уряд врешті решт стане спроможним підняти рівень життя населення та відновить довіру західних партнерів.

Також американський журналіст відзначив, що незважаючи на те, що партії Яценюка та Порошенка зберігають парламентську більшість, ймовірне призначення Володимира Гройсмана на посаду прем’єр-міністра розглядається, як намагання президента посилити свою владу в країні. Також Карманау вказав, що проведені ним інтерв’ю пересічних українців, які стояли на Майдані під час революції, наштовхують його на думку, що в Україні назріває велика хвиля невдоволення.

На думку журналіста, погіршив ситуацію також проведений Нідерландами референдум, який значно ускладнив просування України у євроінтеграційному напрямку, зокрема стосовно питання безвізового режиму.Також Карманау відмітив, що багато українців пов’язують негативні для України результати голландського референдуму із нещодавнім офшорним скандалом навколо Порошенка. Проте журналіст відмітив, що на адресу Яценюка всередині країни також лунає багато звинувачень. Автор навів слова депутата БПП Сергія Лещенка, який заявив, що лідер «Народного фронту» не впорався із своїми завданнями у той час, як його найближче оточення тільки збагачувалося.

 

Порошенко є ядром проблем для України і думає тільки про власне збагачення, - ForeignPolicy

У середу, 13 квітня, видання ForeignPolicy опублікувало статтю популярного американського письменника Лева Голінкіна під назвою «Отруйне няньчення Петра Порошенка», у якій він різко розкритикував останні політичні рішення Президента України.

На думку автора статті, відставка Арсенія Яценюка хоча і була необхідним кроком, проте це не зупинить кризові явища в українському політикумі, а країна поступово опиниться у хаосі. Голінкін переклав усю відповідальність за політичну кризу в Україні на Порошенка та заявив, що той відмовився боротися з корупцією, яка так обурює населення країни та шкодить її економіці. Також автор статті звинуватив Захід у тому, що він підтримує чинного президента, адже тепер він консолідує навколо себе усю владу.

Автор статті охарактеризував президента, як мільярдера, який ніколи не орієнтувався ані на Росію, ані на Захід, а думав тільки про власне збагачення. Зараз, на думку Голінкіна, Порошенко остаточно втрачає свій імідж реформатора, а Захід вимушений миритися з ним тільки через війну з Росією. Американський письменник зазначив, що поточні дії президента можуть призвести до ще одного повстання в Україні, а у такому випадку це матиме набагато більш руйнівні наслідки, навіть може призвести до розділення країни.

«Захід має визнати цю небезпеку, має перестати розглядати Порошенка, як світоча демократії, має тиснути на нього, вимагаючи втілювати прозорі та реальні реформи. Прості рекомендації, як, наприклад, останнє розпливчасте побажання Державного Департаменту про «новий уряд, що має бути відданим справі реформ», ні до чого не призведуть. Сирія і Лівія вже тримають всю Європу у напрузі, уявіть собі, до чого призведе неспроможна держава з населенням 45 мільйонів у центрі Європи», - завершив свою статтю автор.

 

Новий уряд – це результат компромісу між олігархами та політиками, - коментар Наталії Яресько у ForeignPolicy

У четвер, 14 квітня, ForeignPolicy опублікувало статтю, яка містила коментарі вже колишнього міністра фінансів України Наталії Яресько стосовно нового уряду. На її думку, призначення Володимира Гройсмана та формування нового кабміну є результатом компромісу між бізнесовими елітами та політичними партіями в Україні. Також Яресько визнала, що новий уряд може надати більше козирів впливу провідним політикам та олігархам. Зокрема, вона відзначила, що в Україні зараз знову стає популярним популізм, а програма допомоги МВФ після обрання Гройсмана прем’єр-міністром може бути під загрозою. Колишній міністр фінансів назвала новий кабмін «політичним урядом», якому не вистачає експертів та спеціалістів на провідних посадах, адже «він формувався за зовсім іншою логікою.

«Сьогодні політична еліта в Україні дуже сильно розділена. Але я впевнена, що прогресивні сили все ж візьмуть гору. Це тільки питання часу», - заявила Яресько.

У ForeignPolicy також підкреслили, що новоутворений уряд навряд можна назвати популярним як серед українців, так і серед провідних експертів. Американське видання також навело інформацію, опубліковану Міжнародним республіканським інститутом (англ. - International Republican Institute (IRI)), некомерційною організацією, що тісно співпрацює із Державним департаментом США та декларує мету допомагати окремим країнам будувати демократію. Згідно з дослідженням IRI, зараз рекордні 76 відсотків населення України вважають, що державна влада в Україні працює «у неправильному напрямку», а підтримка президента впала з 25 відсотків українців у листопаді 2015 року до лише 17.

 

Зарубіжні публікації вказують на те, що Захід із певною розчарованістю зустрів призначення на посаду голови уряду Володимира Гройсмана. Необхідність відставки Арсенія Яценюка не викликала сумнівів у закордонних медіа, адже назрівала вже дуже давно, проте не на таку заміну сподівалися на Заході. Закордонним партнерам України не подобається ідея замикання усіх гілок державної влади навколо Петра Порошенка. Призначення колишнього голови Верховної Ради, якого іноземні ЗМІ розглядають, як підконтрольну президенту фігуру, виглядає для них поступовим намаганням Порошенка узурпувати владу в країні. Через це західні медіа висловили своє серйозне занепокоєння.

Така риторика західних видавництв цілком вірогідно пов’язана із стурбованістю місцевих інвесторів, які вже витратили величезні суми грошей для того, щоб витягти Україну з боргової ями. Проте, сьогодні очевидно, що вони вкрай незадоволені тим, як українські посадовці використовують ці фінансові ресурси.

Позитивне сприйняття серед іноземних журналістів кандидатури колишнього міністра фінансів Наталії Яресько на посаду прем’єр-міністра вказує на те, що закордонні бізнесові еліти та інвестори розцінювали саме її, як більш бажаного очільника українського уряду. Іноземні партнери України більш прихильно ставилися до запропонованого «уряду технократів», які б мали відносно більшу незалежність від бізнесових еліт та провідних політиків в Україні. Склад уряду Гройсмана викликає в них набагато менше довіри.

Ініціюючи призначення Володимира Гройсмана навіть усупереч рекомендаціям західних партнерів, у першу чергу США, Петро Порошенко обрав шлях дуже складної та небезпечної гри. Зараз президент зробив ставку на політичну фігуру, що не має вагомого досвіду державного управління, а також викликає скептичне ставлення західних інвесторів. Рішення є ризикованим, проте Порошенку було важко знайти більш лояльну кандидатуру для себе. Наталія Яресько, хоча і має колосальний досвід у як ніколи важливій для України сфері фінансів, все ж таки раніше була в уряді Яценюка, із яким у президента виявилося досить багато непорозумінь.  Очевидно, що Порошенко розраховував і на те, що, незважаючи на своє холодне ставлення до Гройсмана, західним партнерам все одно доведеться змиритися з його призначенням та продовжувати співпрацю, адже інвестори вже витратили занадто багато фінансових ресурсів в Україні, щоб несподівано згорнути програму фінансової допомоги.

У будь-якому випадку, експерти сходяться на думці, що перед новим прем’єр-міністром України стоятимуть надскладні виклики. Зокрема,  йому доведеться відновлювати економіку, показники якої впали на 10 відсотків у 2015 році, а також вмовляти західних донорів розморозити 10 мільярдів доларів допомоги МВФ. Судячи з реакції західних експертів, Володимиру Гройсману це зробити буде дуже непросто.

 

Костянтин Рубель