Суспільство
20 квітня 2016
Сервіси пошуку попутників: від економії до ризику
Міжнародна мережа пошуку подорожніх, яка допомагає здешевити подорож, в Україні має як переваги, так і недоліки.
news-image

Сервіси пошуку попутників активно функціонують в Україні з 2014 року. Це європейська тенденція, яка знайшла прихильників у нашій країні: вона дозволяє знайти попутника й доїхати до місця призначення. Таким чином має змогу економити кошти на пальному водій і на квитках пасажир. Ресурси якісно зарекомендували себе у багатьох країнах світу. Однак в Україні резонанс навколо пошуку попутників виник після таємничого зникнення львів'янина Тараса Познякова, який у такий спосіб знайшов собі подорожніх, але до столиці так і не дістався.

«Є!» спробувала розібратися у перевагах та недоліках користування сервісами пошуку попутників.

Історія започаткування  

Створив ресурс Фредерік Мазеллі, студент зі Стенфорда, котрий через відсутність квитків не зміг повернутись до батьків у невеличке французьке село на Різдво. Хлопець помітив, що багато водіїв їдуть майже у порожніх автомобілях й захопився думкою про розділення вартості проїзду, котра не залежатиме від наявності квитків або інших факторів. Згодом він створив у Франції сервіс пошуку попутників, котрий миттєво став популярним.

Суть сервісу полягає у тому, що водії публікують маршрути, а пасажири обирають їх, подорожують разом і порівну ділять вартість бензину. Очевидно на зменшення собівартості проїзду спокусився і Тарас Позняков, для якого це рішення виявилося фатальним.

Економія та безпека

В Україні сервіси пошуку попутників кошти за свої послуги не беруть, водії та подорожні вирішують фінансові питання самостійно. Тому у відгуках можно знайти відомості про те, що пасажири незадоволенні поведінкою водіїв - декотрі при зустрічі збільшили вартість проїзду.

"Сервіс нормальний, тільки одна проблема: ціни, які пишуть на сайті перевізники, на 99 відсотків не співпадають з тими, які написані в оголошенні.Часто, виїжджаючи вночі, тобі ціну таку луплять, що шуба завертається, а їхати мусиш", - пише коментатор зі Львова.

Натомість у Франції та Іспанії, наприклад, пасажир віддає кошти не водієві, а перераховує через банківський рахунок. Коли раптом поїздка скасовується, то кошти повертають. Якщо підводить пасажир в останню хвилину, то можуть не повернути, або взяти комісію. За це адміністратори сервісу беруть комісію в обсязі 10-13%. Однак і пасажир, і водій у такий спосіб отримують гарантії, яких не мають в Україні.

Користувачі ресурсу говорять про ще одну проблему - сервісом почали користуватися недобросовісні перевізники. Багато таксистів створили аккаунти на подібних сайтах й у такий спосіб пристосувалися підробляти.

"Ідея, безумовно, була хороша. Була. Водії, спочатку хотіли компенсувати вартість бензину, тепер ошукують понад усяку міру. Їдуть на старих жигулях, або набивають пасажирів, як оселедців у бочку, а ціни вже наближені до рейсового транспорту. Але там гарантії, страховка, а тут ми, здешевлюючи проїзд, безумовно ризикуємо. Повертаються пізно вночі, кидають на вулиці, навіть за доплату додому не підвозять, потім заморочки з таксі. Багато недоробок в даному питанні, котрі викривляють ідею в корені", - зауважує коментатор одного з подібних сервісів.

Політика даних ресурсів полягає у тому, що у країнах, де сервіси є так би мовити стартапом, комісія не береться. У такий спосіб компанії спочатку намагаються заволодіти ринком, а потім вже вводять комісійні сплати. Втім, з відсутністю комісії існує і відсутність гарантій безпеки та надійності.

Втім у країнах ближнього зарубіжжя теж користувачі сервісу стикаються з певними недоліками. Жінка розповідає про свій негативний досвід подорожі до Естонії:

"Мій досвід з поїздками такого роду жахливий! Вирішила я якось в Нарву прокотитися, час був, гроші теж. У мене багато друзів, вони часто розповідали, що через сервіс пошуку подорожніх можна знайти попутку і доїхати до потрібного міста. Декотрі навіть користувалися такою услугой.Я подумала і теж зважилася. Зашла на сайт і там знайшла попутку. Водій брав дешево, їхав у зручний час. Подзвонила, голос виявився приємним, домовилися, поїхали. В призначений час (рівно о 7 ранку (дуже здивувалася такій пунктуальності)), під'їхала машина і ми поїхали. У мене навіть сумнівів не виникало, що може щось погане статися, на превеликий мій жаль. До кордону з Естонією ми їхали, базікали, все було добре. Пройшли наш кордон, за ним під'їхали до естонського. Машину відправили на рентген ... і ось тоді до мене підкрався чуйний страх і поняття, що я "потрапила". Водій судорожно схопився за телефон, почав дзвонити і лаятися. Прикордонники автомобіль відігнали в ангар. Мене посадили на стілець, водія допитували. Почали оглядати машину, розбирати її. А там всюди цигарки. Обшивку знімають, а звідти сиплеться, сиплеться .... Коротше, розібрали всю машину, сигарет знайшли більше 100 блоків. Ви не уявляєте, що зі мною було, такий шок, ужас. В голові крутилося: це не я, це не зі мною, це сон. Очі заплющила, раптом цей кошмар пройде. Ні, не пройшов ... Потім допит, потім водій почав мене звинувачувати. Допитувати мене почали вже жорстко, називали якісь імена, я навіть і не пам'ятаю, що говорили, але суть ясна. Протримали мене там з 9 ранку до 4 дня, без їжі, води. Зрештою відпустили, побажали бути акуратнішою".

Користування сервісом

Користуватися сервісом пошуку попутників доволі просто. Варто зайти на сайт, позначити пункт відправлення та прибуття й зареєструватися через будь-яку з соціальних мереж. Потім, підтвердивши номер мобільного телефону, користувач отримує аккаунт та список водіїв, які їдуть у необхідному напрямку. Або можна зареєструватися, як водій. Водії вказують своє бажання вести розмови, слухати музику, палити у салоні автівки чи перевозити тварин. І пасажир обирає найбільш прийнятний для себе варіант подорожі. Аккаунт водія згодом містить відгуки пасажирів, які можно переглянути, щоб скласти про нього загальну думку.

 

Зареєструвавшись у якості пасажира за маршрутом Дніпропетровськ-Київ, я була здивована вартістю подорожі. Вона була ідентична квитку на потяг у плацкартному вагоні або у електричці Інтерсіті з Дніпропетровська до столиці.

 

 

Телефоном я зв'язалась з водієм, котрого обрала для своєї подорожі. Це виявився привітний 35-річний чоловік на ім'я Олександр. До слова, з водієм є можливість переписуватись за допомогою повідомлень на сайті, а можно відкрити його номер телефону та подзвонити. Представники подібних сервісів радять задля безпеки використовувати для спілкування формат повідомлень, оскільки листування між водієм та пасажиром зберігається в архіві й може бути відтворене за першою вимогою.

Користуючись нагодою, запитала у водія щодо вартості проїзду - чому вона майже ідентична квитку на потяг у заданому напрямку? Олександр зауважив, що часто ціну ресурс виставляє випадково. І, в цілому, вона відрізняється від вартості квитків міжміським транспортом на 20 гривень. Більш того, Олександр зазначив, що бувало й таке, що випадково виставляв завищену ціну, але троє пасажирів все одно згодилися їхати у якості подорожніх.

Серед переваг мій випадково обраний водій назвав - додатковий дохід, спілкування, нові знайомства. Твердить, що ситуація зі зникненням Тараса Познякова його не злякала, оскільки довіряє своїй інтуїції й певен, що якщо вже так повинно статися, то станеться попри що. Олександр часто їздить у відрядження, змінювати своїх звички не прагнутиме, братиме попутників й надалі.

Недоліки та переваги

Отже, користування сервісами пошуку попутників має певні нюанси, які варто враховувати, якщо людина планує подорожувати з незнайомими водіями або пасажирами.

Переваги:

- економія коштів на пальне;

- можливість вибору водія та пасажирів на свій розсуд;

- нові знайомства та подальші корисні зв'язки;

- аналіз та обрання якості подорожі;

- комфорт.

Недоліки:

- недобросовісні водії або пасажири, котрі надають недостовірну інформацію про себе;

- подорож на свій страх та ризик, оскільки можна натрапити на шахрая;

- складності з місцем початку та завершення подорожі, оскільки деякі користувачі скаржились, що довго чекали на непунктуальний автомобіль чи пасажира або в місці призначення вийшли на незручній зупинці;

- розрахунок готівкою на місці;

- відсутність страхування та будь-яких інших гарантій безпеки подорожі.

Сервіс спільних подорожей успішно працює у Франції, Італії, Португалії, Польщі, Нідерландах, Люксембурзі, Бельгії, Німеччині та інших країнах. За останні роки сервісом пошуку попутників почали користуватися у Туреччині, Індії, Мексиці. В цілому в світі сервіс зарекомендував себе, як якісний та комфортний ресурс для поїздок. Єдиний нюанс, котрий кожен подорожуючий бере під власну відповідальність - це безпека.

Яна Катасонова