Війна
20 квітня 2016
Захарченко всупереч Путіну виступає проти розміщення миротворчої поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі
Глава самопроголошеної "Донецької народної республіки" Олександр Захарченко заявив, що він проти введення миротворчої міжнародної поліцейської місії на Донбасі.
news-image

Про це він сказав під час інсценування "прямої лінії" з жителями Харківської області, передає «Є!» з посиланням на "ОстроВ".

Я проти розширення або зміни мандата ОБСЄ в Донбасі, але нічого не маю проти того, щоб підвищити рівень безпеки співробітників ОБСЄ. Хоча, на мій погляд, простіше було звернутися до нас, і ми б забезпечили безпеку їх співробітників, - заявив Захарченко.

При цьому він спростував раніше зроблену заяву президента Росії Володимира Путіна про підтримку присутності озброєної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.

Нагадаємо, тоді Путін 17 квітня під час прямої лінії сказав:

Недавно була розмова з Петром Олексійовичем, і він запропонував посилити присутність ОБСЄ, в тому числі, щоб співробітники ОБСЄ були зі зброєю на лінії розмежування. Це правильне рішення. Ми підтримуємо.

За словами Захарченко, "Путін нічого не говорив про введення збройної поліцейської місії ОБСЄ в Донбас", і це є "звичайним перекрученням".

Путін говорив про те, щоб видати стрілецьку зброю спостерігачам ОБСЄ, - так зрозумів слова російського президента ватажок "ДНР".
Тобто мова йде тільки про посилення безпеки співробітників ОБСЄ, а не про зміну або розширенні їх мандата, - заявив Захарченко.

Таке трактування в корені не вірне, оскільки в ОБСЄ чітко заявили, що "спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні (СММ) - це неозброєна цивільна місія, одна з-поміж інших місій ОБСЄ". Отже, мова в розмові двох президентів йшла саме про розміщення іншої міжнародної, а саме поліцейської місії в Донбасі.

Читайте також: СБУ допомогла Захарченко провести онлайн-конференцію з харків'янами