Політика
22 квітня 2016
П'ятирічний стаж в Генеральній прокуратурі я в позитив записати не можу, - Сюмар
Вікторія Сюмар висловила думку щодо Генеральної прокуратури.
news-image

 Вікторія Сюмар прокоментувала ситуацію, що скалалася на даний момент у Генпрокуратурі. Про це повідомляє кореспондент «Є!»

"Яскравий прояв системи в прокуратурі - це система кругової поруки, скажімо прямо. До нас на комітет ми часто викликаємо прокурорів, оскільки саме прокуратура зараз веде справи проти журналістів за 171 статтею. І от приходять ці хлопці, які просто отаким цинічним поглядом дивляться на тебе і кажуть про те, що з'ясували, що людина з камерою - це журналіст. От ми там три тижні це з'ясовували. А ми взагалі не бачили, де там посвідчення. І ми бачимо, що нічого не помінялося. Після Революції Гідності ці люди працюють так само, як вони працювали до того. Вони продовжують захищати представників влади, вони продовжують не розуміти, що таке права людини"

Вікторія Сюмар вважає, що це "замкнене коло" потрібно розірвати, а для цього необхідні відповідні рішення.

"Я переконана, що та реформа прокуратури, якою ми тут рік тому займалися, вона не спрацювала. Давайте будемо відвертими. Потрібні рішення на порядок серйозніші, і, як на мене, цими рішеннями могли би бути конкурси справді під наглядом громадськості для того, щоби цю ситуацію поміняти. Але тут потрібна політична воля. І очевидно, що в Генпрокуратурі має з'явитися той Генпрокурор, який зможе звільняти і який зможе гарантувати набір нових. Вимоги про те, що прокурором може бути люди з п'ятирічним чи десятирічним стажем у Генеральній прокуратурі, цей п'ятирічний стаж в Генеральній прокуратурі я в позитив записати не можу, бо це точно стаж за часів Януковича. І ми знаємо, як тоді використовувалася прокуратура і яка, зрештою, продовжує так використовуватися"

 

Нардеп вважає, що закон, який регулює діяльність Генпрокуратури, повинен бути доопрацьований.

"У нас є достатньо часу, щоб напрацювати більш якісний документ і більш комплексний документ зараз для голосування в залі"
"Нам треба пояснювати суспільству, що зміниться в Генеральній прокуратурі і які завдання ставить перед собою новий Генпрокурор замість того, щоб, знаєте, написати кілька правил, як вже нарекли ЗМІ, під одну людину. Від цього треба відійти, потрібно запропонувати більш якісний документ і я думаю, що тоді він маж шанси пройти в залі"