Політика
22 квітня 2016
Президент зацікавлений в тому, щоб Генпрокурора не призначили, - Найєм
Мустафа Найєм вважає, що відсутність кандидатів на посаду Генпрокурора вигідний Петру Порошенку.
news-image

 Мустафа Найєм вважає, що Петро Порошенко не зацікавлений у призначенні Генпрокурора на даному етапі. Про це повідомляє кореспондент «Є!».

"Я впевнений, що якщо б Петро Олексійович Порошенко хотів би призначити Юрія Віталійовича Луценка Генеральним прокурором, в нього були всі можливості провести це через зал. Я не вірю в те, що у президента не було можливості добитися голосування. Тим більше, що, наскільки я розумію, посада Генерального прокурора проходила як одна з поступок "Народного фронту"  і це була домовленість в рамках коаліції. Я вважаю, що на даний момент і в самого президента немає прямого рішення призначити Генеральним прокурором Юрія Луценка.

Нардеп охарактеризував такі дії, як політичну гру:

"По-перше, ми не бачили офіційного внесення,  і я думаю, що зрештою це така гра, в якій намагаються з одного боку - ввести в оману самого Юрія Луценка, який повірив в це, в те, що він може стати Генеральним прокурором, він добився внесення цього законопроекту, наскільки я знаю, він сам його готував. Хотілося б зазначити, що цей закон вносив не президент, а його представник, тобто фактично це народний депутат. З іншого боку - зрозуміло, що те, що ми його не призначили на цьому тижні, це означає, що  ще три тижні в країні не буде Генерального прокурора"

Мустафа Найєм вважає, що відсутність Генпрокурора вигідна главі держави:

"Генеральна прокуратура - це система і орган, який займається слідством, досудовим слідством, і який є головним зараз органом боротьби з корупцією. Це вигідно тим людям, яким вигідно, щоб цей орган не займався цим прозоро, який був би керованим і яким міг би виконувати завдання, а не свої обов'язки. Зараз єдина людина, яка  відповідає за призначення Генерального прокурора, внесення кандидатури на обговорення, це президент Петро Порошенко. 

"Це єдина людина, яка може сказати суспільству - я хочу, щоб ось ця людина була Генеральним прокурором. Скажіть, підтримуєте, не підтримуєте. Цієї пропозиції немає. Це означає, що президенту зараз не потрібно призначати Генерального прокурора. Якщо б йому не подобалася система прокурорського самоврядування, він мав би внести зміни в законодавство, або запропонувати своє рішення. Але і цього немає. І з цього  я роблю висновок, що він в цьому зацікавлений"