Події
22 квітня 2016
ГПУ вручила командуючому Чорноморським флотом РФ підозру у злочинах проти України
Головна військова прокуратура вручила підозру і викликала на допит командуючого Чорноморським флотом Росії Олександра Вітка в скоєнні особливо тяжких злочинів проти України.
news-image

Офіційно підозра було вручена кур'єрською службою за місцем знаходження Вітка — в Севастополі, повідомляє «Є!» з посиланням на прес-служба ГПУ. Його викликали на допит 25 квітня.

Командувача Чорноморського флоту РФ підозрюють у тому, що «в період з 20 лютого 2014 по 21 березня 2014 він вчинив злочинні дії з метою зміни меж території та державного кордону України; підбурював до скоєння державної зради; організував вчинення дій, спрямованих на пошкодження об'єктів, що мають важливе оборонне значення; спланував, підготував і взяв безпосередню участь у веденні агресивної війни проти України».

Прокуратура повідомляє, що зібрано достатньо доказів того, що Вітко за наказом керівництва Росії здійснив з підпорядкованими йому військами окупацію та подальшу анексію Криму.

Також вчинив дії, спрямовані на забезпечення військової окупації ВС РФ території півострова Крим; організацію блокування військових частин ЗС України, транспортних комунікацій, захоплення будівель та споруд органів державної влади України та інші, які призвели до порушення територіальної цілісності України і заподіяння збитків попередньою вартістю 1 трильйона 80 млрд 352 мільйонів гривень, — повідомляє ГПУ.

Нагадаємо, голова Військової прокуратури України Анатолій Матіос заявив, що після анексії Криму на бік Росії перейшли більше восьми тисяч українських військових, які служили на півострові.

Читайте також: Генпрокуратура завела справи на російських суддів і прокурорів Надії Савченко