Україна
22 квітня 2016
Огляд найголовніших подій
Найголовніші події країни - коротким рядком.
news-image

Нацполіція готується до 2 травня в Одесі

У період з 30 квітня по 3 травня в Одесі правопорядок забезпечуватимуть правоохоронці з числа співробітників поліції, Національної гвардії і Державної служби надзвичайних ситуацій України.

Про це заявила керівник Національної поліції Хатія Деканоїдзе на спеціальній нараді щодо готовності та взаємодії відомств під час другої річниці трагедії в Будинку профспілок в Одесі.

"Нами буде відпрацьовано три сценарії, за якими ви йдете. Перший - коли все тихо, це перший алгоритм. Другий - невелике загострення ситуації, ви повинні знати, що робити і які сили будуть задіяні. І третій - як ми діємо тоді, коли ситуація вкрай загострюється ", - пояснила присутнім на нараді Хатія Деканоїдзе.

За її словами, зараз керівництвом МВС вживаються заходи, щоб донести до громадськості та активістів необхідність не політизувати захід.

Крім того, учасників акцій просять утриматися від дій, які можуть дестабілізувати обстановку в місті.

Польський реформатор Бальцерович призначений представником Президента в Кабміні

Один з архітекторів успішних польських реформ Лешек Бальцерович став представником Президента в Кабінеті Міністрів України. Відповідний указ Петро Порошенко підписав в п'ятницю.

Про це повідомили в прес-службі Глави держави.

У повідомленні зазначається: "Президент Петро Порошенко разом з Прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом провів зустріч з Лешеком Бальцеровичем і Іваном Міклошем."

Створення єдиної Групи стратегічних радників з підтримки реформ в Україні підтримано Європейським Союзом. У четвер, Петро Порошенко обговорював це питання з Комісаром Європейського Союзу з питань європейської політики сусідства і переговорів по розширенню Йоганессом Ханом.

"Наша принципова позиція - ми не будемо мати президентської і прем'єрської команди і групи. У нас буде єдина, загальна команда, яка буде реформувати країну", - сказав Глава держави.

Пан Бальцерович, який працював віце-прем'єр-міністром і міністром фінансів Польщі в 1989-91 і 1997-2000 рр. і головою Національного банку Польщі в 2000-2007 рр., також призначений радником Президента України і співголовою Групи стратегічних радників з підтримки реформ в Україні.

Ще одним співголовою Групи буде колишній віце-прем'єр-міністр і екс-міністр фінансів Словаччини Іван Міклош, який одночасно керуватиме групою радників Прем'єр-Міністра України Володимира Гройсмана.

Керівник Уряду зазначив:

"Для мене висока честь працювати з панами Бальцеровичем і Міклошем, учасниками групи реформ. Думаю, що це повністю збігається з поглядами склад Кабінету Міністрів. Хочу сказати, що більшість міністрів налаштовані на реформи і зміни в країні".
"Розвиток України значно краще, ніж картинка, яку малюють про Україну. Я повинен показати ці досягнення, які не завжди помічаються Заходом", - сказав Лешек Бальцерович.

Він запевнив, що одним з напрямків його діяльності на новій посаді буде активна робота із західними інвесторами і політиками для подання реальної ситуації в Україні і досягнень нашої країни на шляху реформ.

Іван Міклош наголосив, що Україна має значний невикористаний потенціал.

"Нашою метою буде не створення якоїсь паралельної структури, а допомога українським реформаторам подолати проблеми. Будемо працювати", - підкреслив він.

Символіка Соцпартії потрапила під заборону в рамках декомунізації

Символіка колись парламентської Соціалістичної партії України визнана такою, що не відповідає законодавству.

Про це йдеться в наказі міністра юстиції Павла Петренка від 12 квітня, оприлюдненому на сайті Мін'юсту 21 квітня.

Відзначається, що комісія з питань дотримання закону України "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки" надала правовий висновок щодо назви, символіки і статуту СПУ.

Комісія не знайшла порушень у назві та статуті партії, а ось символіку забракувала.

"Визнати, що символіка Соціалістичної партії України не відповідає частині першій статті 4 Закону України "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки", - йдеться в наказі.

Нагадаємо, прийнятими рік тому законами про декомунізацію заборонені назви і символіка, пов'язані з комуністичним і нацистським режимами.

24 липня 2015 року Міністерство юстиції заборонило Комуністичній партії брати участь у місцевих виборах, оскільки закон про декомунізацію забороняє слово "комуністичний" в назвах партій. Наприкінці 2015 року КПУ потрапила під заборону.

У Правому секторі розповіли про бійця, якого підозрюють у викраденні Тараса Познякова

Росіянин Луан Кінгісепп, якого підозрюють у викраденні водія Blablacar Тараса Познякова, дійсно певний час був членом Правого сектору.

Про це повідомив керівник прес-служби Правого сектору Артем Скоропадський.

«Він приїхав на Майдан, як і багато росіян і білорусів. Після падіння режиму Януковича він воював з нами весну й літо 2014 року на Донбасі. Воював непогано. Щирий і сміливий боєць. Після цього він від нас пішов. І чим займався останні півтора року, ми не знаємо. З Правим сектором він не контактував», – розповів Скоропадський.

Як повідомив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, другий підозрюваний – Дмитро Голуб – також із "Правого сектору". Однак у самій організації цього не підтверджують.

«Я його не знаю. Але в ПС в основному користуються псевдонімами», – зазначив Скоропадський.

З його слів, Москаль ненавидить "Правий сектор", тому його словам довіряти не можна.

Нагадаємо, голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль повідомив, що обидва підозрювані, яких розшукують у зв’язку зі зникненням водія Тараса Познякова, є представниками "Правого сектору".

Як повідомлялося, Тарас Позняков 4 квітня виїхав зі Львова до Києва з попутниками, яких знайшов на сервісі Blablacar. Останній раз зниклого хлопця бачили в селі Бобриця на АЗС разом з попутниками, після цього зв’язок з ним пропав.

Імена попутників хлопця виявилися фейковими, а їхні сім-картки до телефонів були куплені напередодні.

Сервіс BlaBlaCar почав співпрацювати зі слідством у справі розшуку Тараса Познякова. Хлопця оголошено у державний розшук. Батьки зниклого готові заплатити за сина винагороду.

Офіс каналу Ахметова залили кров'ю

Невідомі принесли з собою кров, якою залили все, що змогли.

За твердженнями співробітників, кров явно належить тваринам, тому що запах в офісі нині стоїть специфічний.

Як виявилося, напад здійснили активісти «фронту боротьби проти окупації українського ефіру». Протестували вони, як ви можете здогадатися, проти присутності в ефірі телеканалу серіалу «Не зарікайся».

Прес-служба «України» вже надіслала офіційну заяву з приводу ситуації, що склалася:

«Телеканал «Україна» звертається до правоохоронних органів з проханням розслідувати факт загрози життю і професійній діяльності журналістам каналу, супроводжуваний хуліганських нападом групи з 15 невідомих на офіс телеканалу в Києві. Ми також звертаємося до Президента України як гаранта Конституції, прав і свобод громадян, з проханням взяти розслідування цього інциденту під особистий контроль»

Автор: Мішель Арманд.