У Голландії на 3D-принтері надрукували сир
Учені розробляють нову технологію виготовлення сиру.
news-image

Дослідники з Вагенінгенского університету спільно з нідерландським виробником сиру розробили спосіб виробництва продукту, схожого на сир, використовуючи технології 3D-друку, повідомляє «Є!».

Вчені мають намір створити технологію виробництва сиру, який буде містити менше жирів, порівняно з оригіналом. Але головна особливість цього продукту буде в тому, що його зможуть їсти люди, які не переносять лактозу.

Для виготовлення продукту вчені використовували високоякісний натуральний харчовий білок - казеинат натрію (казеїн). Він застосовується у виробництві сирів, варено-копчених ковбас і протеїнового харчування для спортсменів. За консистенцією і смаком готовий продукт можна відрізнити від оригіналу, але сиром він не є.

Для цього не вистачає деяких інгредієнтів в складі. Вчені тільки працюють над створенням повноцінної формули виробництва справжнього сиру на 3D-принтері. В такому випадку у виробників буде можливість створювати молочні продукти спеціально для людей з особливим режимом харчування.

Фахівці планують і далі працювати над виробництвом інших продуктів харчування на 3D-принтері. Технологія 3D-друку допускає унікальні смакові поєднання, які раніше було неможливо досягти навіть в самих передових кулінарних інститутах.