Суспільство
26 квітня 2016
До церков і монастирів України прибудуть 1450 російських священиків і 700 семінаристів
Журналісти стверджують, що Владика Павло побудував у Лаврі незалежну «республіку».
news-image

«Владика Павло побудував Лаврську незалежну «республіку» – у статті під таким заголовком «Газета по-українськи»наголошує, що намісник Лаври, у миру – Петро Лебідь, на території святого монастиря фактично створив «республіку», підконтрольну одній особі, де дія українських законів зведена до мінімуму, передає «Є!»

У статті зазначається, що "гундяївські" намісники УПЦ МП (від прізвища патріарха Кирила, в миру Володимира Гундяєва — предстоятеля Російської православної церкви. — ред. ) демонструють зневагу не лише до нових лідерів і державних заходів. Вони відмовляються брати участь навіть у спільних молитвах за мир в Україні, на які збираються представники всіх вітчизняних конфесій.

Уособленням такого зухвальства є намісник Лаври, у миру — Петро Лебідь. Не будемо зазирати майже за 3-метровий паркан його розкішного маєтку під Києвом і прицінятися до "Мерседесу" представницького класу за 2,3 мільйона гривень, яким роз'їжджає навіть територією монастиря.

Залишимо осторонь і попередній ювілей, для відзначення якого отець Павло орендував три бенкетні зали столичного готелю "Русь", і ювілей нинішній — із кількаденними святкуваннями під час великого посту, традиційно розгорнутими до масштабів загальноцерковного свята. Зрештою, потяг до розкошів і близький до безвір'я спосіб життя нинішнього намісника Лаври — це його особистий гріх перед Господом.

Небезпека в іншому. Владика Павло на території святого монастиря фактично створив "республіку", що часом нагадує територіальні витвори московітів на Донбасі. "Республіку", підконтрольну одній особі, де дія українських законів зведена до мінімуму. Там можуть зникати люди, відбуватися таємні отруєння, замахи на неугодних керівників, яким останніми роками став нині покійний митрополит Володимир, - йдеться у статті.

Видання зазначає, що за велінням намісника Лаври чи й за його безпосередньої участі, "виламують руки журналістам, знищують телевізійну техніку, вилучають "сатанинські" записи".

Коли ж повноважні представники влади вказують на порушення чинних у країні норм, він відповідає: "Порушив? Ну і слава Богу," — і зачиняє за собою браму власної "республіки". Сумно й те, що позиція ієрарха, який публічно заявляє про бажання побачити незалежну Україну "в бєлих тапочках", офіційно підтримує предстоятель УПЦ Московського патріархату Онуфрій. Саме так слід розуміти дароване многогрішному Павлу на його 55-річчя право носити дві панагії, - повідомляється у статті.

Видання наголошує, що Владика Павло — найодіозніший, проте не єдиний у своїх поглядах служитель УПЦ МП.

І його незалежна лаврська "республіка" — найбільша, проте не єдина структура, що воліє жити за настановами з Москви. І от найближчим часом у всі ці територіальні анклави почне прибувати підсилення з "білокам'яної". Згідно з постановою гундяївського синоду, що 16 квітня вирішив відправити до церков і монастирів України 1450 російських священиків і 700 семінаристів. На підмогу владиці Павлу та його однодумцям прибудуть понад дві тисячі підготовлених і навчених "чорних чоловічків". Путінські збройні лави посилять солдати Гундяєва, й на Україну накотяться нові хвилі гібридної війни, - стверджується у статті.
Церква відокремлена від держави — це так. Проте держава не лише має право, а й зобов'язана реагувати на антидержавні висловлювання і заклики, що лунають із вуст поставлених Москвою кліриків. Наша влада має також контролювати церковні візити з недружньої країни — надто, коли вони йдуть потоками, - підсумовує автор статті.
Читайте також: Дві китаянки намагалися вивезти з України 35 кілограмів бурштину (відео)