Суспільство
26 квітня 2016
На будівлі заводу «Масандра» відновлюють Зірку Перемоги, зняту «через Порошенка»
Відновити зірку до Дня Перемоги запропонували співробітники підприємства.
news-image

Співробітники виноробного держпідприємства "Масандра" відновлюють зірку, зняту з історичної будівлі заводу в 2005 році "за розпорядженням президента України Віктора Ющенка з подачі Петра Порошенка", який в той час займав пост секретаря РНБО. Про це розповіла ТАСС директор підприємства Яніна Павленко, передає «Є!»

Коли я дізналася про цю історію, просто мурашки пішли по шкірі. Для людей в той момент рухнув світ, світ їх стабільності. Адже за цією зіркою стояла ціла епоха, кілька поколінь людей - працівників "Масандри", для яких зірка була символом перемоги над фашизмом, символом розвитку, розквіту і стабільності підприємства. Саме тому ми її реставруємо. Швидше за все, зірку помістимо в музей, який плануємо відкрити, - сказала вона.

В одному з цехів "Масандри" робочі зараз роблять металеву копію зірки, яка може бути встановлена ​​на старому місці.

За словами Павленко, понад сто ветеранів підприємства пам'ятають воєнні роки. Для них повернення цієї зірки - свого роду символ возз'єднання Криму з Росією.

Тому що фашисти стріляли - не збили, а тут раз - просто зняли ті символи, які були так важливі. В Україні сьогодні святинь немає, пам'ятники руйнуються і знищуються. Але хто не пам'ятає свою історію, не має майбутнього, - пояснила вона.

Відновити зірку до Дня Перемоги запропонували самі співробітники підприємства.

Як розповідають співробітники заводу, 6 травня 2005 року до них з неофіційним візитом приїхали Ющенко і Порошенко з дружинами, а також Жерар Депардьє. Екскурсію і дегустацію для них провів директор Микола Бойко.

Коли гості збиралися їхати, а ми вийшли їх проводжати, Порошенко, подивившись на вежу, запитав, чому тут висить ця зірка. Мовляв, її потрібно прибрати, тому що символіка Радянського Союзу не відповідає символам держави Україна, - розповіла ТАСС винороб Світлана Удовиченко.
Читайте також: Пореченков отримав завод у Криму під свою кіностудію