Україна
26 квітня 2016
Інститут національної пам'яті назвав міста, яких не торкнеться декомунізація
Парламент вже перейменував 327 міст та сіл, понад 2500 вулиць отримали нові назви.
news-image

Чорнобиль та Прип’ять, а також загалом 30-ти кілометрова зона довкола ЧАЕС — це ті місця, які залишаться заповідником комуністичного тоталітарного режиму.  Про це повідомили в УІНП, передає «Є!»

Минає тридцять років катастрофі на Чорнобильській атомній електростанції. І саме цього року радянська топоніміка в Україні мала б залишитись тільки у тридцятикілометровій зоні відчуження: покинутій Прип’яті, порожніх селах, де нема кому змінювати й нема заради кого. В місці, куди не слід повертатись, - йдеться в повідомленні відомства.

Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович певен, що “Чорнобильська зона — єдине місце в Україні, де залишаться комуністичні символи. Тому, що вона найбільш промовистий пам'ятник комуністичному режиму”.

Прекрасний концептуальний пам’ятник – Зона відчуження. Або просто – зона, як іноді називали імперію ГУЛАГу за залізною завісою, майже як під саркофагом. Тільки у зоні символи та герої комуністичного тоталітаризму мали б залишитись, демонструючи нащадкам закономірний зв’язок між чорнобильською аварією та крахом радянського режиму, — сказав Володимир В’ятрович.

Нагадуємо в Україні триває декомунізація, в рамках якої відбувається очищення мапи країни від тоталітарної пропаганди. Парламент вже перейменував 327 міст та сіл, понад 2500 вулиць отримали нові назви, в обласних центрах країни демонтовано всі центральні монументи Леніну, змінють найменування юридичні особи та ЗМІ.

Читайте також: Українські прокурори хочуть створити систему прокурорського самоврядування