Україна
26 квітня 2016
Огляд найголовніших подій
Найголовніші події країни - коротким рядком.
news-image

30 річниця катастрофи на Чорнобильській АЕС

В Україні виповнюється 30 років з дня катастрофи в Чорнобилі на АЕС, яка сталася 26 квітня 1986 року.

Аварія на ЧАЕС сталася о 1:23 26 квітня на 4 енергоблоці. В результаті потужного вибуху був повністю зруйнований реактор. Після в приміщеннях і на даху почалася пожежа. Згодом залишки активної зони розплавилися, суміш з розплавленого металу, піску, бетону і фрагментів палива розтеклася по підреакторних приміщеннях. Безпосередньо під час вибуху на 4 енергоблоці загинула тільки одна людина, ще один помер вранці від отриманих травм.

Протягом перших трьох місяців після аварії з числа ліквідаторів аварії загинула 31 людина; віддалені наслідки опромінення, виявлені за наступні 15 років, стали причиною загибелі від 60 до 80 осіб. 134 людини перенесли променеву хворобу. Більше 115 тисяч чоловік з 30-кілометрової зони були евакуйовані.

10 квітня 2015 року ЧАЕС офіційно перейшла до зняття з експлуатації.

Згідно з останніми даними Державного агентства з управління зоною відчуження, людина зможе повернутися на менш забруднену територію в зоні відчуження вже через 30-60 років, але майже половина території буде небезпечною для життя ще 24 тисячі років.

Найбільш забруднена радіацією частина Чорнобильської зони вже восени може отримати статус промислової. Крім того, в травні буде презентована програма розвитку зони відчуження.

22 квітня міністр охорони навколишнього середовища, будівництва та безпеки реакторів Німеччини Барбара Хендрікс заявила, що Німеччина виділить Україні ще 19 млн євро для ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Сьогодні, в день річниці катастрофи, президент України Петро Порошенко взяв участь в спеціальних заходах.

За фактом вибуху в Одесі поліція порушила дві кримінальні справи

За фактом вибуху в Одесі, який стався в будівлі банку "Південний" вночі 25 квітня, поліція порушила дві кримінальні справи. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Головного управління Національної поліції в Одеській області.

"Відомості про кримінальне правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань з правової кваліфікацією за ч.2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна) і ч.1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України ", - йдеться в повідомленні.

Попередньо було встановлено, що вибух в Одесі був влаштований за допомогою реактивної протитанкової гранати (РПГ-26). Було умисно здійснено постріл в приміщення банку "Південний", розташованого по вул. Краснова 6-А в м. Одесі. Пошкоджено металеві стійки секцій і скляних панелей, а також ліфтову шахту фінансової установи. Постраждалих немає.

"У ході огляду місця події вилучено фрагменти металу, також по вул. Краснова, між деревами виявлено предмет, схожий на корпус реактивної протитанкової гранати (РПГ-26). Вилучене направлено на експертне дослідження. Поліцією проводяться заходи щодо встановлення осіб, причетних до вчинення зазначених правопорушень", - повідомляють у відомстві.

Нагадаємо, в Одесі в шахті ліфта будівлі банку "Південний" близько 23:28 в понеділок, 25 квітня, стався вибух.

Шустеру анулювали дозвіл на роботу в Україні

Журналісту Савіку Шустеру анулювали дозвіл на роботу в Україні. Про це написав народний депутат України Сергій Лещенко на своїй сторінці в Facebook.

"Савіку Шустеру все-таки анулювали дозвіл на роботу в Україні", - написав Лещенко.

Пізніше Сергій Лещенко в Facebook зазначив, що ситуація з анулюванням дозволу Шустера на роботу "складніше, ніж очікувалося".

"Спершу йому дали дозвіл на роботу, а потім... передумали. Дві події з різницею в два тижні. Осяяння до співробітників міграційної служби прийшло після телефонного дзвінка. Це називається телефонне право as it is, неприпустиме незалежно від того, до кого воно застосовується", - написав нардеп.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація, що Київський міський центр зайнятості анулював дозвіл Шустеру на роботу в Україні.

У медіасередовищі ситуацію з анулюванням дозволу Шустера на роботу в Україні вже встигли назвати наступом на свободу слова.

"Це черговий наступ на свободу слова, нічого хорошого такі речі не приносять. Комусь не подобається, яку позицію він висловлює, але це позиція журналіста, позиція незалежна. Чесно кажучи, це пахне якимись радянськими або навіть "пропутінськими" методами" , - заявила медіаексперт, колишня заступник голови Нацради з телерадіомовлення Лариса Мудрак.

Втім, у позбавлення Савіка Шустера права працювати в Україні знайшлися і прихильники, в числі яких - заступник голови фракції "Народний фронт" Андрій Тетерук.

"Яка гарна новина. Нарешті припинено знущання над здоровим глуздом українців!" - написав Тетерук на своїй сторінці в Facebook.

Відзначимо, Савік Шустер є громадянином Канади та Італії. З 2005 року почав працювати в українському медіа-просторі. У 2012 році отримав титул Заслужений журналіст України.

Саакашвілі закликав Порошенко ввести в Одесу підрозділи Нацгвардії

Глава Одеської ОДА Михайло Саакашвілі закликав президента України Петра Порошенка ввести в Одесу підрозділи Національної гвардії. Про це Саакашвілі заявив у відеозверненні на своєму Facebook.

"Я хочу напередодні сумної річниці 2 травня і на тлі того, що вороги України явно готуються, в тому числі в Одесі і Одеській області, ще раз звернутися до президента України і ще раз вимагати допомогти нам навести порядок. Прошу президента без всякого зволікання ввести в Одесу підрозділи Національної гвардії України і додаткові з'єднання поліції", - зазначив Саакашвілі.

Крім того, за його словами, необхідно за прозорою процедурою призначити прокурора Одеської області, а також активізувати дії СБУ щодо виявлення сепаратизму в регіоні.

"Я зроблю все від себе залежне. Я маю намір зустрітися з президентом України, особисто ще раз повідомити йому про всі ці факти і я розраховую, що буде адекватна реакція", - додав Саакашвілі.

Автор: Мішель Арманд.