Суспільство
28 квітня 2016
10 способів розфарбувати яйця на Великдень
Найкращі способи створення великодніх крашанок та писанок.
news-image

Кожна господиня намагається зробити на Великдень красиві і незвичайні яйця. Від того, яким способом фарбування користуватися, залежить назва одержаних яєць. Наприклад, яйця, пофарбовані в один колір, називаються крашанками. Яйця з різнокольоровими крапками, які зроблені за допомогою крапельок воску, називають крапанками. Дряпанки - це одноколірні яйця з видряпаним візерунком. Яйця з малюнком або візерунком, виконаним за допомогою спеціального інструменту писачка - це писанки. Вони найкрасивіші, їх навіть можна назвати творами мистецтва. 

«Є!» розкаже про десять найкращих способів розфарбовування яєць на Великдень.

Підготовка яєць до фарбування

Незалежно від обраного способу фарбування яйця необхідно правильно підготувати.

Ось кілька порад: за годину до фарбування слід дістати яйця з холодильника, щоб вони стали кімнатної температури. В такому випадку вони не потріскаються при варінні.

Для того щоб фарба лягла рівніше, яйця необхідно ретельно вимити.

Рівномірність забарвлення також можна забезпечити, якщо протерти яйця мильним розчином або спиртом.

Блискучий зовнішній вигляд фарбовані яйця придбають, якщо після фарбування витерти їх насухо і натерти рослинним маслом.

Тепер можна переходити безпосередньо до фарбування яєць. 

Перший спосіб: класика жанру - лушпиння цибулі

Цей спосіб наших бабусь, до сих пір залишається актуальним. В результаті можна отримати червоні яйця, а також жовтого, коричневого кольору або їх відтінків - все залежить від інтенсивності фарби і тривалості процедури фарбування.

Налийте в каструлю воду і додайте лушпиння цибулі. Червоно-коричневий колір вийде, якщо взяти лушпиння восьми цибулин і залити двома склянками води. Виходячи з цього можна розрахувати кількість води і лушпиння для конкретного випадку.

Воду з лушпинням потрібно довести до кипіння і кип'ятити 30-40 хвилин. Дати відвару відстоятися. Відвар слід процідити, звільнивши від лушпиння, і варити в ньому підготовлені яйця 7-10 хвилин.

Щоб яйця добре очищалися, їх потрібно різко охолодити холодною водою. Для отримання більш інтенсивного кольору яйця можна повернути в відвар і залишити до тих пір, поки вони не придбають бажаний відтінок.

Другий спосіб: дари природи - натуральні барвники

Багато природних компонентів можуть виступати в якості натурального барвника. Це дозволяє отримувати різноманітні кольори і відтінки.

Рожевий колір дає сік буряка, блідо-жовтий - лимон, апельсин, морква, жовтий - листя берези, квіти календули. Зеленого кольору можна домогтися за допомогою шпинату або кропиви, синього - за допомогою червонокачанної капусти. Бежевий колір яєць надає кава, а фіолетовий - квітки фіалки.

Деякі барвники діють не дуже інтенсивно, наприклад, фіалка або шпинат, тому в таких відварах яйця можна залишати на всю ніч.

У каструльку налийте воду, додайте оцет (1 ст. л.) і натуральний барвник. Доведіть до кипіння. Дайте відвару настоятися (близько 30 хвилин). Варіть у відварі підготовлені яйця в залежності від бажаного відтінку - від 15 до 30 хвилин. При необхідності можна залишити яйця у відварі і довше - на добу.

Третій спосіб: техніка декупаж

Щоб прикрасити крашанку картинкою, не обов'язково купувати наклейки. Можна декорувати їх у техніці декупаж.

Зваріть яйця круто. Приготуйте желатиновий клей. Для цього залийте желатин водою в пропорціях, зазначених на конкретній упаковці желатину, і розмочіть його. Процідіть його через ситечко і видаліть зайву рідину. Нагрійте желатин і почекайте, поки розчиняться гранули.

Виберіть серветки з красивими кольоровими малюнками. В якості фону краще виглядають білі яйця, хоча все залежить від кольору серветки.

Відокремте верхній шар серветки і виріже потрібний фрагмент. Прикладіть картинку до шкаралупи. Поверх малюнка нанесіть желатиновий клей від центру до країв.

Четвертий спосіб: харчові барвники

Один з найбільш очевидних і простих способів - пофарбувати яйця за допомогою барвників із великодніх наборів.

Там завжди зазначений рецепт, але можна зробити наступним чином. Зваріть яйця круто. Розведіть барвники водою - кожен колір в окремій мисочці. Води повинно бути достатньо, щоб вона покривала яйця. Додайте оцет (1 ст. л.). Тримайте яйця в мисочках до тих пір, поки вони не придбають насичений колір.

Виходять яскраві різнокольорові крашанки.

П'ятий спосіб: кольорові нитки

Дуже оригінальний спосіб прикрасити яйця, для цього знадобляться різноколірні нитки муліне.

Зваріть яйця круто, залийте холодною водою, витріть насухо та обмотайте їх кольоровими нитками.

Шостий спосіб: візерунки за допомогою підручних матеріалів

- хаотичні цяточки можна зробити, якщо перед фарбуванням мокрі яйця обкачати в рисі або пшоні;

- малюнок у вигляді листочка можна отримати, приклавши перед фарбуванням до яйця лист петрушки і зафіксувавши його марлею або панчохою;

- для того щоб яйце перетинали рівні лінії, можна приклеїти на його шкаралупу малярський скотч або натягнути на нього гумку для грошей;

- символи або літери ХВ можна приклеїти на яйце перед фарбуванням, використовуючи пластир або малярний скотч. Після забарвлення їх слід обережно зняти;

- яйця «в клітинку» вийдуть, якщо зварити їх обгорнутими в сітчасті панчохи або в сітку від фруктів або овочів.

- мереживний малюнок прикрасить яйце, якщо перед фарбуванням на ньому закріпити цікавий мереживний мотив, вирізаний з серветки;

Малюнок проявиться після закінчення процедури фарбування.

Сьомий спосіб: на радість дітям - яйце-саморобка

Великдень - родинне свято, тому можна зайнятися прикрашанням яєць разом із дітьми.

Можна зробити з яєчок веселих курчат. Варимо яйця круто. Фарбуємо в яскравий жовтий колір. Готуємо желатиновий клей.

Прикрашаємо яйця деталями, вирізаними з кольорового паперу. Це крильця, дзьобик, гребінець, лапки, хвостик і інші (бантики, вії, кучері) - все залежить від фантазії. Очки можна приклеїти або просто намалювати.

Восьмий спосіб: економія часу - термонаклейки

Спосіб чудовий для зайнятих людей - прикрасити яйця на Великдень за допомогою термонаклейок.

Вони продаються напередодні свята в супермаркетах, газетних кіосках і інших магазинах.

Зваріть яйця круто. Одягніть на яйце наклейку. Щоб не було проблем з розміром (наклейка може бути мала), краще вибирати яйця середньої величини.

Опустіть яйце в киплячу воду, щоб наклейка «обняла» його і прийняла потрібну форму.

Дев'ятий спосіб: фольга та кольорові конфеті - просто, але зі смаком

Модні віяння настільки різноманітні, що вже не обов'язково крашанки фарбувати, можна піти шляхом найменшого опору - обернути їх в кольорову фольгу.

Купіть у магазині канцелярії кольорову фольгу (не обмежуйтеся стандартною золотою та срібною фольгою) і кольоровий папір.

Відваріть яйця. Дайте їм охолонути. Розріжте фольгу на рівні частини за кількістю яєць. Попередньо зробіть елементи для аплікації. Замість аплікації можна використовувати вже готові конфеті.

Оберніть остиглі відварені яйця в фольгу, закріпіть елементи аплікації або конфеті на фользі, використовуючи клей.

Десятий спосіб: білосніжні візерунки цукровою пудрою

Урізноманітнити і зробити традиційні крашанки більш стильними допоможе цукор.

Фарбуємо яйця стандартним способом, використовуючи різні барвники. Потім склянку цукрової пудри змішуємо з невеликою кількістю води так, щоб утворилася досить густа консистенція. Отримана маса повинна бути однорідна, тобто не містити грудок.

Якщо цукрової пудри немає, її легко можна зробити самостійно, для цього цукор (його повинно бути більше, ніж склянка) досить помістити в кавомолку.

В кондитерський шприц набираємо цукровий розчин. Наносимо візерунок і даємо можливість розчину застигнути.

Автор: Ірина Радченко