Суспільство
28 квітня 2016
Долари, євро і гривні, викрадені в «ДНР» і «ЛНР», привозять до Москви - Forbes
Гроші, вкрадені з банкоматів Донецької та Луганської областей України, місцеві бандити намагаються обміняти в російських банках.
news-image

У Москві в значних обсягах з'явилися купюри, вкрадені з банкоматів і банківських сховищ Донецької і Луганської області, розповіли Forbes кілька банкірів і джерело в правоохоронних органах, передає «Є!»

Посередники намагаються неофіційно обміняти їх з дисконтом, використовуючи свої знайомства з топ-менеджерами великих столичних банків.
Один з банкірів розповів Forbes, що до нього звернулися люди, які попросили поміняти кілька мільйонів євро, помічених синьою фарбою. Про спроби таких обмінів знають і правоохоронні органи.

Ці гроші були вкрадені з відділень банків, розташованих в невизнаних Донецькій і Луганській "народних республіках".

Поява подібних купюр в Росії не рідкість, запевняють співрозмовники Forbes. Один з них розповів, що до нього зверталися люди, які просили з дисконтом поміняти 50 млн гривень в зіпсованих банкнотах.

Купюри з України зайняли своє місце на чорному банківському ринку нарівні з викраденими грошима у інкасаторів або розкритого не так давно банкомату Металлінвестбанка. Іноді такі купюри намагаються обпалити в забарвлених місцях і видати за постраждалі від пожежі, - розповідає співробітник одного з правоохоронних відомств.

Правда, офіційно великі банки запевняють, що вони таких спроб не бачать.

За останній рік в банк не надходило жодного звернення з приводу обміну забарвлених спецфарбою банкнот гривень і євро у великих обсягах, - повідомила прес-служба Ощадбанку.

Група ВТБ не працює на території "ДНР" і "ЛНР" і не має справ з особами, які пропонують до обміну євро і гривні в фарбі, заявив представник банку.

У групі ВТБ діє сувора система роботи з готівкою, яка оперативно дозволяє виявляти будь-які спроби незаконних операцій, - підкреслив він.

Сам по собі обмін зіпсованих грошей - абсолютно легальна операція. Якщо купюра знаходиться в ветхому або зіпсованому стані, то, як правило, її можна обміняти в Ощадбанку при пред'явленні паспорта і документів, що пояснюють, звідки вона взялася, пояснює співзасновник компанії Forensic Solutions Олексій Фролов.

Інша справа - банкноти, помічені спеціальною фарбою. Саме її наявність говорить про те, що гроші були отримані незаконним шляхом. Деякі банкомати мають спеціальний захист проти злому: всередині касет з купюрами знаходиться датчик, який спрацьовує в разі удару або злому, а купюри фарбуються незмивним чорнилом.

У Нацбанку України є інструкція по роботі банківської системи в надзвичайних ситуаціях, якою керувалися українські банки в цьому випадку. Їм пропонувалося знищувати або пошкоджувати готівку спеціальною фарбою або хімічним розчином в ситуаціях, коли їх неможливо вивезти з захопленої території. Правда, в оборот вони все одно потрапляли: як повідомляли українські ЗМІ, пошкодженими купюрами нерідко видавали  зарплати громадянам, які залишилися жити в невизнаних республіках.