Війна
29 квітня 2016
Штаб АТО заперечує причетність ЗСУ до обстрілу блокпосту в Оленівці
Українська сторона не винна у смерті мирних мешканців на блокпосту в Оленівці Донецької області у ніч на 27 квітня, запевняє штаб антитерористичної операції.
news-image

Як пише «Є!», виходячи з попереднього аналізу ситуації довкола трагічних подій у Оленівці, штаб АТО повідомляє наступне:

Відстань від першої позиції підрозділів ЗСУ до місця інциденту становить 6,6 км. Виходячи з тактико-технічних характеристик 82-мм мінометів, зауважуємо, що вони не могли застосовуватися на такій відстані, адже у міномета 2Б14 "Піднос" максимальна дальність стрільби становить 3000 метрів, а 2Б9 "Васильок" – 4200 метрів.
Таким чином, ведення прицільного вогню з зазначеного озброєння можливе лише з території, тимчасово підконтрольній незаконним збройним формуванням, - заявляє штаб АТО.

Також у відомстві зауважують, що, згідно з Мінськими домовленостями, важке озброєння калібром понад 100 мм, зокрема 120-мм міномети та 122-мм гармати, відведені на встановлені відстані.

Переміщення українськими підрозділами такого озброєння в бік лінії розмежування не відбувалось, що підтверджується представниками СММ ОБСЄ, - заявляє штаб.

Там наголошують, що спостерігачі російської сторони СЦКК у ніч з 26 на 27 квітня 2016 року не зафіксували жодного випадку застосування артилерійських гармат з боку Збройних сил України у напрямку Оленівки.

Трагічні події у селі Оленівка – це цинічна, заздалегідь спланована терористична акція, організована російсько-окупаційними військами, коли з метою дискредитації ЗСУ ворог готовий обстрілювати мирних мешканців на підконтрольних бойовикам територіях, - заявляє штаб АТО.

Представники штабу висловили співчуття рідним та близьким загиблих.

27 квітня спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ підтвердили загибель 4 людей на блокпосту в Оленівці (поблизу Донецька).

Читайте також: ОБСЄ: Оленівку обстріляли з 122мм артилерії з західного - південно-західного напрямку