Політика
5 травня 2016
Жодна країна ЄС не надає великого значення беззаконню Росії - Міноборони Польщі
Глава Міноборони Польщі нагадав, що треба говорити саме про вторгнення та окупацію Росією України.
news-image

«Треба говорити про агресію однієї держави проти іншої, а також про окупацію. Крим окупований, частина Донбасу теж», - наголосив міністр національної оборони Польщі в ефірі телеканалу TVP Info, коментуючи слова деяких західних політиків на тему нападу Росії на Україну, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Антоні Мацєревич прокоментував також думки експертів на тему можливого вторгнення Кремля до країн Балтії. Він звернув увагу на одну ключову місцевість у разі початку вторгнення. За словами деяких військових експертів, Росія була б у змозі захопити країни Балтії упродовж 60 годин.

На думку польського міністра, розвиток можливих сценаріїв залежить від чисельності російських сил, що будуть задіяні.

Захоплення країн Балтії тривало би значно довше. Сповільнення цієї агресії та очікування на прихід сил підтримки НАТО, США та інших держав буде можливе до тих пір, поки вдаватиметься утримувати Сувальський коридор (перешийок). Це наша найбільша сила, а відтак і слабкість, - вважає голова Міністерства оборони.

Він додав, що як від Варшави, так і від НАТО залежить, аби на терені Польщі знаходилися сили, здатні зберігати цей єдиний шлях до можливого окупованого терену вільним.

Міністр Мацєревич прокоментував також реакцію Західної Європи на вторгнення Росії в Україну.

Немає сумніву, що усі країни в Європі погоджуються, що напад Росії на Україну створив прецедент порушення мирного ладу в Європі. Я не погоджуюся із тим, що з формальної точки зору все гаразд. Треба говорити про агресію однієї держави проти іншої, а також про окупацію, - наголосив він.

Голова оборонного відомства нагадав, що Україна не є членом НАТО.

Таку ініціативу висловлював світлої пам’яті президент Лєх Качинський. Нам майже вдалося відкрити двері для України, але ця спроба була заблокована. Якби це вдалося зробити, нині Україна не була б окупованою. Треба розуміти вплив тих політичних чинників, у тому числі в Польщі, котрі замкнули шлях Україні до НАТО, - відзначив він.
Жодна з європейських держав не надає великого значення тому беззаконню, до якого вдалася Російська Федерація. Доказом цьому є санкції. Часто у Польщі цьому питанню не надають великого значення, але дарма, бо це означає відсутність єдності, брак згоди щодо порушення міжнародного права та європейського ладу, - підкреслив Антоні Мацєревич.
Читайте також: У «ЛНР» заявили, що українська влада планує вбити або викрасти керівників «республіки»