Скільки балів віддавала РФ Україні на Євробаченні за останні 12 років
Середній бал російських оцінок для України складає 6,9.
news-image

14 травня відбудеться фінал Євробачення-2016 в Стокгольмі, передає «Є!»

Українській співачці Джамалі пророкують місце в Топ-5, однак все буде залежати від голосування країн-учасниць. Як правило, на голосування в пісенному конкурсі впливають відносини між країнами. Статистика глядацького голосування в період з 2001 по 2005 роки так шокувала організаторів конкурсу, що вони вирішили змінювати правила голосування.

Виявилося, що деякі країни, пов'язані тісними історичними і культурними відносинами, навмисне голосували один за одного, а не за виконавця. Цю схему навіть назвали "сусідським принципом голосування".

Однак не всі сусіди підтримують один одного та знаходяться в дружніх відносинах. «Є!» підготувала добірку результатів голосування РФ за Україну, щоб продемонструвати градацію "любові та нелюбові" російського народу до України.

2003 рік - Олександр Пономарьов.

У 2003 році Україна вперше взяла участь у Євробаченні. Першим підкорювати Європу поїхав "золотий голос" країни - Олександр Пономарьов. Дебют вийшов не дуже успішним, Україна посіла лише 14 місце. Росія ж поставила Україну на 3 місце та віддала 8 балів.

2004 рік - Руслана.

Друга участь України в Євробаченні і перша перемога. Руслана зі своїми "Дикими танцями" стала лідером глядацького голосування і, навіть, Росія розщедрилася на 12 балів для країни-сусідки.

Читайте також: Руслана опублікувала розмову з провокатором, який прагне дискредитувати Україну на Євробаченні

2005 рік - Гринджоли.

У 2004 році сталася Помаранчева революція. Як і очікувалося, росіяни встали на бік проросійського кандидата в президенти - Віктора Януковича. Стосунки між РФ та Україною трохи охолонули, що позначилося і на голосуванні в пісенному конкурсі. Росія дала Україні лише 2 бали. Україна теж не стала розкидатися балами та подарувала РФ лише 4 бали.

Варто зазначити, що цей рік взагалі став для України найгіршим на Євробаченні, адже учасника обирали не за талантом, а за політичними вподобаннями. Гринджоли з піснею "Разом нас багато" посіли лише 19 місце.

2006 рік - Тіна Кароль.

В 2006 році Україна вирішила реабілітуватися та відправила на конкурс Тіну Кароль, яка вже встигла проявити себе на пісенному конкурсі "Нова хвиля", де посіла друге місце і отримала спеціальний приз від Алли Пугачової. Тіні вдалося вибороти на Євробаченні 7 місце. Росія віддала співачці 10 балів.

2007 рік - Вєрка Сердючка.

Епатажна українська співачка увійшла в історію Євробачення завдяки своїй яскравій зовнішності та не менш яскравій пісні. РФ, не дивлячись на любов до цього персонажу віддала Сердючці лише 8 балів. А пов'язане це було зі скандалом, який виник через пісню виконавиці. У тексті пісні були присутні слова, які частиною людей сприймалися на слух як «I want you see - Russia goodbye!». Саме це і викликало негативну реакцію у частини російськомовної аудиторії.

Читайте також: Сердючка розіграла учасників Євробачення

2008 рік - Ані Лорак.

Відома українська співачка завоювала на Євробаченні 2 місце. Тоді ще Лорак не дуже добре знали і любили в РФ, тому віддали їй лише 8 балів. Україна в свою чергу розщедрилася для Діми Білана на 12 балів. 

Варто зазначити, що спродюсував поїздку Лорак на Євробачення поп-король російської естради Філіпп Кіркоров, але й це не допомогло співачці отримати більш високий бал від РФ. У 2008 році Росія перемогла в Євробаченні. 

2009 рік - Світлана Лобода.

Яскравий номер Світлани Лободи не вразив європейську публіку. Вона посіла лише 12 місце. Хоча, Лободу добре знали в РФ, однак не оцінили її номер та поставили лише 2 бали.

Читайте також: Loboda вразила шанувальників новим іміджем

2010 рік - Alyosha.

Alyosha поїхала на Євробачення з сильною і серйозною піснею, однак покращила результат Лободи лише на 2 позиції, зайняв 10 місце. Росія дала Alyoshі 7 балів

2011 рік - Міка Ньютон.

Молода виконавиця з ніжною піснею про ангелів несподівано посіла 4 місце на пісенному конкурсі. Навіть Росії сподобалася Міка, що вилилося у 10 балів для України.

2012 рік - Гайтана.

Коли Україна відправляла Гайтану на Євробачення - була впевнена, що така неординарна зовнішність українки стане козирем в руках країни. Однак, чуда не сталося і Гайтана посіла лише 15 місце. Це став другий за рейтингом невдалий виступ України на пісенному конкурсі. Щоправда, РФ віддала Гайтані 8 балів.

2013 рік - Злата Огневич.

Українська співачка підготувала для Євробачення неймовірно гарний номер, який Європа оцінила на ціле 3 місце. Не зважаючи на такий високий результат, країна-сусідка дала Україні лише 1 бал. Оцінка РФ у 2013 році стала найнижчою за всю історію участі України в Євробаченні.

"Бог їм суддя! Вони зробили те, що вважали за потрібне",- прокоментувала Злата оцінку РФ по завершенню конкурсу.

Варто зазначити, що Україна в цьому році теж не була занадто щедрою до сусіда та віддала РФ лише 4 бали.

Читайте також: Злата Огневич розповіла про Крим (відео)

2014 рік - Марія Яремчук.

У 2014 році на Євробачення поїхала Марія Яремчук, яка у 2012 році добре проявила себе на конкурсі "Нова хвиля". Тоді було багато суперечок і обговорень щодо доцільності участі України в конкурсі у такий складний час. Частина людей все ж таки сподівалася, що Європа просто зобов'язана підтримати Україну та поставити їй гарні бали.

За підсумками голосування Яремчук посіла 6 місце. РФ, не зважаючи на вже холодні відносини та початок війни на Сході України поставила співачці 7 балів. Україна оцінила виступ російських конкурсанток у 4 бали.

2015 рік - Україна не бере участі в Євробаченні.

У 2015 році Україна відмовилася від участі в Євробаченні через ситуацію в країні та нестачу коштів для проведення Нацвідбору. Самі артисти також зазначали, що проводити нацвідбір в Україні було недоречно. Обговорюючи участь у конкурсі, більшість відомих музикантів запевнили, що відмовилися б від цієї можливості.

2016 рік - Джамала.

Як бачимо, оцінки від різних країн в багатьох випадках залежать від відносин країн в даний момент. Як змінювалися стосунки РФ з Україною, приблизно так само коливалися й оцінки, поставлені один одному.

В цьому році Україну на Євробаченні буде представляти Джамала. Очікувати високої оцінки від РФ навряд чи можна, адже навколо пісні української співачки вже розкрутили десятки скандалів в російських ЗМІ. Та і стосунки країн знаходяться в найнижчий точці. Однак, все може бути. Адже частина російських критиків вже схвально оцінила виступ артистки, та й сам Сергій Лазарєв (учасник Євробачення від РФ - ред.) також позитивно відгукнувся про Джамалу.

Читайте також: Букмекери підвищили ставки перемоги України на Євробаченні (відео)

Дізнатися результати конкурсу можна буде 14 травня, коли стартує фінал Євробачення-2016.