Зльоти та падіння українців на «Євробаченні» (відео)
Протягом останніх 13 років наші виконавці продовжують вражати європейську аудиторію.
news-image

Хоча "Євробачення" проходить щорічно, починаючи з 1956 року, Україна в цьому пісенному конкурсі почала брати участь лише з 2003 року.

«Є!» пропонує згадати про всіх вітчизняних виконавців, які представляли нашу країну.

Олександр Пономарьов

Першим співаком, який з'явився на сцені "Євробачення" від України, став Олександр Пономарьов. На конкурсі, який проходив у 2003 році в Латвії, Олександр заспівав англійською пісню "Hasla La Vista". Легендарний виступ приніс виконавцю 14 місце.

Руслана

У 2004 році до Стамбула на "Євробачення" від України поїхала Руслана. Перекладена на англійську пісня "Дикі Танці" принесла виконавиці 1 місце. Завдяки своїй перемозі Руслана Лижичко була визнана народною артисткою України. 

Гринджоли

2005 рік виявився складним для України через важку політичну ситуацію. Під час Помаранчевої революції дуже популярною стала пісня "Разом нас багато". Внаслідок цього було вирішено відправити до щорічного європейського пісенного конкурсу, який проходив у Києві, групу "Гринджоли". Українські репери з політичною піснею опинилися на 19 місці.

Тіна Кароль

Тіна Кароль представляла Україну на "Євробаченні" в Греції у 2006 році. Співачка виступила на конкурсі з піснею "Show Me Your Love". Після драйвового номеру пісня на той час стала дуже популярною. Тіна Кароль посіла 7 місце.

Вєрка Сердючка

У 2007 році Україна несподівано посіла високе місце у Фінляндії завдяки Андрію Данилко, який представляв Україну на Євробаченні в образі Вєрки Сердючки. Європейським глядачам сподобалися запальні ритми, гумор, а також епатаж персонажа Данилка. Завдяки пісні "Dancing Lasha Tumbai" Сердючка опинилася на 2 місці. 

Ані Лорак

2008 рік також запам'ятався гарними результатами для України. Ані Лорак вийшла на сцену в Сербії з піснею "Shady Lady". Співачка зайняла 2 місце. Вона вийшла до глядачів у неперевершеній сукні за 200 тисяч доларів, яку їй подарував Филип Кіркоров. 

Світлана Лобода

Наступною на "Євробачення" поїхала Світлана Лобода. У 2009 році вона представляла Україну з піснею "Be My Valentine", також відому як "Anti-crisis girl". Епатажний виступ у Росії викликав ажіотаж на конкурсі, однак приніс співачці лише 12 місце.

Альоша

Процес відправки нового виконавця від України до "Євробачення" у 2010 році супровождували скандали. Спочатку на Національному відборі в українській столиці виграв голосування Василь Лазорович, який не сподобався публіці через свою низьку популярність. Після суперечок з публікою журі вирішило обрати представником України співачку Альошу. Згодом Альошу звинуватили у плагіаті через пісню "To Be Free", яка була написана ще у 1977 році в США. Через це виконавиці довелося змінити репертуар. На сцені у Норвегії Альоша виконала нову пісню "Sweet People", завдяки якій опинилася на 10 місці. 

Міка Ньютон

У 2011 році з боку України на конкурсі була представлена дуже ніжна композиція. Міка Ньютон виконала пісню "Angel" у сукні, яка була прикрашена пір'ям. Завдяки цьому виступу Україна увійшла до п'ятірки кращих. Співачці присудили 4 місце у Німеччині.

Гайтана

Гайтана виступила на "Євробаченні" в Азербайджані у 2012 році. Пісня "Be My Guest" зайняла лише 15 місце. Виступ Гайтани від самого початку планувався більш помпезним. Разом зі співачкою на сцені мав знаходитися учасник балету, вдягнений у яскравий одяг з лампами. Однак згодом від цієї концепції режисери виступу відмовилися.

Злага Огневич

2013 рік на щорічному конкурсі виявився позитивним для України. Злата Огневич посіла 3 місце у Швеції. Її номер до пісні "Gravity" дуже сподобався аудиторії. Злата Огневич була винесена на сцену на руках. 

Марія Яремчук

2014 рік знову супроводжувався скандалами. Після перемоги Марії Яремчук на Національному відборі в її адресу посипалися чисельні звинувачення. Українські продюсери заявляли, що Марія Яремчук незаконно перемогла на відборі. Однак це не завадило співачці написати пісню разом зі шведкою Сандрою Берман. Відома виконавиця допомогла створити хіт "Tick-Tock", завдяки якому на своєму виступі у Швеції Марія Яремчук майже пройшла до ТОП-5, опинившись на 6 місці.

У 2015 році Україна не взяла участь в пісенному конкурсі. Через важку політичну ситуацію, а також події на Донбасі та в Криму українцям було не до конкурсів, а в Національної телекомпанії України не було грошей для фінансування виступу наступного учасника. 

Однак, у 2016 році наша країна знову заявила про себе. Цього року Україну на "Євробаченні" представлятиме Джамала. Її виступ відбудеться сьогодні, 12 травня. Співачка виконає пісню "1944", яку вона присвятила трагедії кримських татар.