Майстри епатажу: найоригінальніші учасники в історії Євробачення (відео)
Найвідоміший європейський пісенний конкурс з року в рік перетворюється на парад неординарних особистостей та фріків.
news-image

Популярний пісенний конкурс "Євробачення" за 60 років існування зазнав істотних трансформацій. З власне вокального змагання він поступово перетворився на конкурс оригінальності та епатажу. Як правило, кожна країна прагне представити виконавця, котрий не лише вразить якісним виконанням, але й запам'ятається нестандартним образом.

«Є!» виокремила найепатажніших учасників Євробачення за всю історію пісенного конкурсу. Виконавці, котрі увійшли в європейську музичну історію й, без сумніву, ще не один рік примушуватимуть прихильників згадувати свій екстраординарний виступ.

 Dschinghis Khan (1979, Німеччина)

Першими в історії Євробачення влаштували справжній епатаж вдалі шамани з німецької групи Dschinghis Khan. Відомо, що колектив створювали "під ключ" спеціально до конкурсу. У своєму номері відчайдушні фріки зображували танці шаманів і оспівували Чингісхана.

Пісня стала золотим хітом не тільки в Європі, але і в СРСР. Однак на Євробаченні гурт посів лише другу сходинку, поступившись співачці з Ізраїлю Галі Атарі й гурту Milk and Honey з піснею «Hallelujah» («Аллілуйа»).

 

Dana International (1998, Ізраїль)

Dana International – жінка-транссексуал, відома у себе на батьківщині у Ізраїлі, як Шарон Коен. Це талановитий співак, котрий стрімко зробив співочу кар'єру, а потім вирушив до Великої Британії й зробив операцію зі зміни статі. 

У 1998 році артистка здобула тріумфальну перемогу з піснею "Diva". Цей сингл розлетівся по світу багатомільйонними тиражами і увійшов в історію Євробачення як одна з 15 кращих композицій конкурсу за 60 років.

 

Sestre (2002, Словенія)

У 2002 році на Євробачення в Талліні приїхало вокальне тріо Сестри зі Словенії. Учасники тріо Міс Марлена, Дафні і Імператриця - трансвестити. На відбірковому конкурсі у своїй країні їх обрали з-поміж інших талановитих учасників з надією, що вони вразять Європу своїм епатажем.

"Дівчата" вийшли на сцену у костюмах стюардес, у якості бек-вокалістів їм підспівували начебто пілоти літака. У підсумку співачки не змогли заволодіти симпатіями європейських глядачів й посіли лише 14 позицію у загальній турнірній таблиці.

 

Lordi (2006, Фінляндія)

Фінська хард рок-група Lordi створила на європейському пісенному конкурсі прецедент - вперше в історії Євробачення перемогла пісня в стилі хард-н-хеві. Учасники гурту перемогли з великим відривом, потіснивши з першого місця російського виконавця Діму Білана, якому довелося згодом їхати на конкурс вдруге.

У складі групи на сцену вийшли п'ять персонажів в костюмах монстрів - з витрощеними очима, щелепами перевертнів, волохатими ногами і дивною формою голови. Прихильники  Lordi згодом зізнавались, що не власне пісня торкнула слухачів, а вразили саме неординарні та епатажні образи виконавців.

 

Вєрка Сердючка (2007, Україна)

Однією з найепатажніших виконавиць Євробачення стала представниця України Вєрка Сердючка - образ, виконаний актором Андрієм Данилко. Композиція "Danzing" принесла нашій країні "срібло" й європейські прихильники сприймали оригінальну українську співачку "на ура". На жаль, на відміну від російських представників, котрі почули "Раша гудбай" замість "лаша тумбай" й Сердючку очікували роки вигнання у Росії.

Втім пісня "Dancing Lasha Tumbai" завойовує не тільки серця українців, а й отримує європейське визнання. А кумедна Вєрка Сердючка в епатажному костюмі із зіркою на голові запам'яталась прихильникам Євробачення у багатьох країнах.

 

Індик Дастін (2008, Ірландія)

У 2008 році Ірландія відрядила на конкурс іграшкового індика - героя дитячої національної телепередачі. До цього ляльковий індик вже випустив три музичні альбоми і велику кількість синглів, а на Євробаченні провалився навіть не дійшовши до фіналу з піснею під назвою "Ireland Douze Points".

Ірландський індик був, мабуть, найбільш обговорюваним персонажем Євробачення-2008. Співак, котрий виконував композицію за кумедну тваринку, співав з екзотичним дублінськими акцентом. Однак перемогу у 2008 році індику вибороти не вдалося, оскільки перше місце посів виконавець із Росії Діма Білан із піснею "Believe".

 

Кончіта Вурст (2014, Австрія)

Євробачення 2014 виграв представник Австрії - 25-річний гламурний бородатий трансвестит Кончіта Вурст. Справжнє ім'я виконавця - Том Ньюверз. Це чоловік, перетворений майстерністю хірургів на жінку. Пісня "Rise Like a Phoenix" сподобалась європейським слухачам, хоча вразило публіку, безперечно, не виконання, а зовнішній вигляд виконавиця - виконавиці. Жінка з бородою - це дещо нове навіть для толерантної Європи.

Після перемоги Кончіта зізналася, що для людини головне не зовнішність і не сексуальна орієнтація, а душа. Тому співачка прагнула довести, що особистість людини не повинна бути полонянкою гендеру і громадської думки.

 

У 2016 році Україну на Євробаченні представляє українська співачка кримськотатарського походження Джамала з піснею "1944", котра розповідає жахливу історію про депортацію татар із Криму. З цією піснею не можна епатувати публіку, однак вона покликана достукатися до сердець європейських слухачів. Й це вже сталося, оскільки відео феєричного виступу Джамали на Євробаченні лідирує за переглядами. Видовищне виконання української співачки вже переглянули понад мільйон користувачів.


Яна Катасонова