Київ
17 травня 2016
У центрі Києва знайшли палац князя Володимира (ФОТО)
Столичні будівельники у центрі міста відкопали частину палацу князя Володимира періоду Київської Русі.
news-image

Сенсаційну знахідку знайшли під час ремонту сходів на розі вулиці Володимирської та Андріївського узвозу, пише  з посиланням на "Сегодня".

Будівельники зняли підпірну стінку, щоб її зміцнити, була знайдена і відкрита частина фундаменту південного палацу, побудованого в кінці Х століття! Він зводився одночасно з Десятинною церквою за князя Володимира. Швидше за все, будівля була двоярусною і побудованою з каменю, - розповів науковий співробітник інституту археології НАН України Віталій Козюба.

Він відзначив, що наразі достеменно невідомо, для чого її використовували, але ймовірно, у цій будівлі приймали гостей та проводили урочистості високого рівня.

Є велика ймовірність, що там неодноразово бував і князь Володимир, – сказав Козюба.

За його словами, фундамент палацу – дуже цінний для історії Києва, оскільки об'єкт є найдавнішою кам’яною спорудою періоду Київської Русі у Східній Європі, який можна побачити.

Загальна площа палацу була близько 500 кв. м (довжина стін – 40 на 6 м), але збереглося лише 7 м, з них відкрито для перегляду 5 м. Глибина фундаменту – близько метра.

Мерія і Мінкультури знають про відкриття фундаменту, і зараз вирішується питання про можливість його музеєфікувати. Наприклад, частину можна обробити необхідними речовинами, щоб не руйнувалася, і помістити її під скло. Це могло б стати дуже цікавим об'єктом для туристів, – сказав Козюба.

За даними видання, будівельники також знайшли людські кістки – 15 окремих фрагментів.

Археолог назвав це природним, оскільки довкола Десятинної церкви в XVII-XVIII століттях було величезне кладовище.

Під час дореволюційних розкопок там було знайдено близько 500 поховань, а в 2005-2011 роках – ще більше сотні, тому це кістки від зруйнованих поховань на цвинтарі, яке було в три яруси, – пояснив Козюба.

Відновлення забору, яке обійдеться у понад 10 мільйонів гривень, фінансує один з київських меценатів, і він не проти заплатити ще й за музеєфікацію унікального палацу.

У скільки обійдеться музеєфікація фундаменту, експерти поки не уточнюють, але, за попередніми підрахунками, коштуватиме це кілька сотень тисяч гривень.

За словами голови громадської організації "Андріївсько-Пейзажна ініціатива" Марини Соловйової, завершити відновлення паркану і сходів планують наприкінці червня.

Читайте також: У Києві може обвалитися Маріїнський палац: у будівлі зупинили реконструкцію