Пластиковий посуд загрожує ще ненародженим дівчаткам
Вплив пластикових пляшок та посуду на вагітність доведено вченими.
news-image

Хімічна сполука Бісфенол А, що використовується в пластикових пляшках з водою, консервних банках і паперових квитанціях, підвищує ризик розвитку ожиріння у майбутніх дітей вагітних мам. Присвячене цьому дослідження медиків з Колумбійського університету (США) опубліковано в журналі Environmental Health Perspectives, повідомляє «Є!».

Вчені виявили в сечі 94 відсотків обстежених жінок Бісфенол А. Ця речовина блокує вироблення важливих для здоров'я організму гормональних сполук і призводить до підвищеного ризику розвитку астми, депресії, раннього статевого дозрівання у дівчаток, цукрового діабету, ожиріння і серцево-судинних захворювань.

У своєму дослідженні вчені проаналізували зразки сечі 369 матерів і дітей. У перших вони були взяті в ході останнього триместру вагітності, а у других - у віці трьох і п'яти років. Зростання і вага вимірювався у дітей у віці п'яти і семи років. Додатково у семирічних вимірювалася окружність талії.

Після коригування соціально-економічних і екологічних факторів дослідники виявили, що внутрішньоутробний вплив  сполуки Бісфенол А проявляється у високому значенні індексу маси тіла (ІМТ) у дитини у віці семи років. Чим вищі концентрації бісфенолу А були у мам, тим вищий ІМТ був у їхніх дітей.

Виявлена ​​залежність справедлива для дівчаток, але не хлопчиків. Медики рекомендують вагітним жінкам в період з трьох до семи місяців обмежити використання консервованих продуктів і пластикового посуду. Краще готувати їжу самостійно, користуючись фарфоровим посудом або контейнерами з неіржавіючої сталі.

Читайте також: Вчені розкрили секрет дитячого щастя