Вчені знову радять відмовитися від картоплі. Але не зовсім.
Надмірне вживання страв з картоплі (наприклад, пюре та фрі) може бути пов'язане з високим кров'яним тиском.
news-image

Присвячене цьому дослідження медиків з США і Австралії опубліковано в журналі The BMJ, повідомляє «Є!».

У тих, хто вживав чотири і більше порцій вареної та смаженої картоплі на тиждень, ризик розвитку гіпертензії був вище, ніж у тих, хто їв менше однієї порції в місяць. Цей зв'язок виявлявся у жінок, але не у чоловіків. Зловживання картоплею фрі та чіпсами призводило до гіпертонії  у чоловіків і жінок.

Причиною залежності автори вважають високий глікемічний індекс картоплі, що призводить до різкого підвищення рівня цукру в крові. Тим часом не всі вчені згодні з теорією глікемічного індексу.

У своїй роботі медики спостерігали за 187 тисячами чоловіків і жінок. Ці люди брали участь в трьох великих дослідженнях, проведених в останні 20 років в США. За допомогою опитувального листа вчені з'ясували дієтичні пристрасті американців, а стан їх здоров'я (наявність гіпертензії) фіксували під час медичного обстеження.

Вчені вважають, що заміна однієї порції страв з вареною або запеченою картоплею, а також пюре, на продукт, що не містить крохмалю, може знизити ризик розвитку гіпертонії. Тим часом, медики відзначають, що при підборі дієти слід виходити не з одного продукту, а їх комплексу. Незважаючи на те, що в картоплі багато крохмалю, вона багата корисним для організму калієм.

Читайте також: Росіянам доведеться більше платити за чіпси та газовану воду