Події
20 травня 2016
«Якщо в Москві вважають Мазепу найбільшим ворогом, значить він вартий нашої пошани», - Іллєнко про перейменування аеропорту «Бориспіль»
Депутат від ВО "Свобода" Андрій Іллєнко пояснив, що назву аеропорту пропонують не змінити, а лише доповнити.
news-image

Він пояснив деталі цієї депутатської ініціативи в ексклюзивному інтерв'ю кореспондентові «Є!».

По-перше, ніхто не пропонує змінювати назву "Бориспіль". Якщо постанова буде ухвалена, то він буде називатись "Міжнародний аеропорт "Бориспіль" імені Івана Мазепи", тобто ми пропонуємо не змінювати, а лише доповнити назву, - зазначив Іллєнко.

На підтвердження правильності пропозиції він навів приклади назв іноземних аеропортів, наприклад, Міжнародного аеропорту Тель-Авів імені Давіда Бен-Гуріона. 

Є світова традиція називати головний аеропорт країни іменем політичного лідера, одного з найвизначніших державних діячів цієї країни, іменами митців, науковців, композиторів і політиків. Наприклад, це Шарль де Голль, Вацлав Гавел, Давід Бен-Гуріон, - перерахував нардеп.

Андрій Іллєнко також розповів, що цю постанову про зміну назви головного аеропорту країни подали 19 депутатів, а дискусія навколо цього питання точиться вже давно.

Ми вважаємо, що Іван Мазепа - фігура, яка заслуговує на подібний рівень вшанування. Він був гетьманом України, який найбільше зробив для культурного і економічного розвитку країни у свій час. Половину того, що зараз є в Києво-Печерській Лаврі, побудував Мазепа. Києво-Могилянська академія стала академією за часів Мазепи. Плюс його діяльність як політика, який боровся проти Російської імперії. Жодна людина в Україні не була героєм творів таких авторів, як Байрон, Гюго, художника Ежена де Лакруа, композитора Ференса Листа. Тобто він герой світової культури, - підкреслив нардеп.

На запитання журналіста, як ставиться він до інших запропонованих кандидатів (українського художника Казимира Малевича і українського авіаконструктора Івана Сикорського), Іллєнко зауважив, що виступає за максимально широку дискусію навколо цього питання.

Я абсолютно нормально ставлюся до персон Малевича і Сикорського. Але я вважаю, що Україна повинна назвати головний аеропорт своєї держави іменем політичного лідера такого масштабу, як Мазепа. У нас сьогодні така ситуація, що нам треба робити на цьому акцент, - впевнений депутат.

На зауваження кореспондента видання, що у церквах Московського патріархату досі читають анафему Івану Мазепі, він емоційно зазначив: 

Як раз вшанування памяті великого українця буде перебивати цю анафему, цю брехню, яку поширює Москва. Ми ж розуміємо, що ця анафема - це суто політичне питання... Якщо наші вороги вважають Мазепу найбільшим ворогом, це значить, що він дійсно був вартий чогось!

 

Читайте також: Нардепи пропонують перейменувати «Бориспіль»