Зелене світло полегшує головний біль, - вчені
Чому саме цей спектр має заспокійливу дію, дослідники поки не знають.
news-image

Як повідомляє «Є!», на відміну від білого, синього і червоного, зелене світло не посилює головний біль при мігрені, а пом'якшує його. До такого висновку прийшли американські вчені, автори статті в журналі Brain.

Під час мігрені люди страждають і від підвищеної чутливості до світла. Через фотофобії пацієнти змушені носити сонячні окуляри і ховатися в темних кімнатах. Вчені пояснюють це патологічним змішуванням нейронів двох типів в таламусі: тих, що передають зорову інформацію з сітківки ока, і тих, що відповідають за больові відчуття. В результаті при мігрені світло підсилює біль, який викликає проблеми із зоровим сприйняттям.

Рамі Берстайна (Rami Burstein) з Гарварду і його колеги провели експеримент із добровольцями, які страждали від мігрені. Їх зачиняли в темній кімнаті та поступово посилювали інтенсивність білого, синього, зеленого, жовтого і червоного світла. Вчені фіксували реакцію пацієнтів, а також вимірювали активність нейронів, що посилають сигнали від очей до мозку (за допомогою закріпленого на повіці електрода), і активність мозку в цілому.

З'ясувалося, що синій, білий і жовтий однаковим чином підсилюють больові відчуття. Однак зелене світло (невеликої інтенсивності) послаблювало біль. Вчені не уявляють, чому випромінювання саме на цій хвилі виявилося винятком із правила. Зелене світло викликає в очах і мозку менше електричної активності, ніж промені іншого кольору.

Аналогічний результат вчені отримали, приєднавши електроди до мозку піддослідних щурів.

Берстайн сподівається, що завдяки його відкриттю будуть розроблені сонячні окуляри для людей, що страждають від мігрені. Такі окуляри фільтруватимуть все світло, крім зеленого.

Читайте також: Вчені з'ясували, що робота за ноутбуком ночами сприяє ожирінню