Події
23 травня 2016
У Кремлі підтвердили, що відносини між Росією і НАТО повернулися до стадії холодної війни
Ситуація між Росією і НАТО повертається в часи холодної війни.
news-image

Про це заявив прес-секретар президента Дмитро Пєсков на прохання порівняти відносини з альянсом з періодом холодної війни.

Судячи з риторики, вона стрімко повертається в ті самі часи, які, як ми думали, вже залишилися далеко позаду, але, на жаль, суть цієї організації (НАТО) ... вона, як видно, в своїх надрах настільки міцно зберігає ось цю риторику, що ми помилялися, думаючи, що це залишилося в минулому, - передає РІА« Новини » заяву Пєскова.
НАТО - це продукт часів конфронтації, це інструмент, створений для конфронтації. Наскільки інструмент, створений виключно для конфронтації свого часу, може вносити вклад в справу забезпечення загальноєвропейської стабільності та безпеки, питання спірне. Ми як і раніше з жалем констатуємо лінію на розширення присутності НАТО, експансії НАТО в сторону наших кордонів. Це викликає стурбованість у Москві, і в той же час це, безумовно, є причиною для достатньо передбачуваних, послідовних і планомірних кроків Москви щодо забезпечення своїх власних інтересів і своєї безпеки на цьому тлі, - сказав Пєсков.


Нагадаємо, 12 травня американські військові відкрили в Румунії наземну базу протиповітряної оборони для перехоплення балістичних ракет, на що гостро відреагувала Росія. Володимир Путін заявив, що база США в Румунії не оборонна система, а частина американського ядерного стратегічного потенціалу, винесена на периферію. Він також заявив, що Росія змушена думати про те, як лікувати загрози для національної безпеки країни від розгортання в Європі системи ПРО НАТО.

Також глава МЗС РФ Сергій Лавров погрожував Швеції за її намір вступити до НАТО.

Треба також додати, що Польща, Швеція, Естонія, Латвія регулярно роблять заяви про фіксацію в їхньому повітряному просторі російських винищувачів та безпілотників.