Київ
25 травня 2016
92 роки тому літак першого регулярного пасажирського рейсу приземлився в «Жулянах»
Учасники першого перельоту "з бічним вітром" летіли 3 години 20 хвилин.
news-image

25 травня 1924 року літак першого регулярного пасажирського рейсу здійснив посадку в аеропорту "Жуляни", в даний час аеропорт називається «Київ», нагадує «Є!»

Ця дата стала днем ​​заснування аеропорту.

25 травня 1924 року сюди прибув пробним рейсом із Харкова літак Укрповітрошляху «Червоний хімік». Журналіст, який перебував на його борту, підкреслив, що учасники перельоту «з бічним вітром летіли лише 3 години 20 хвилин».

З перших чисел червня почалися систематичні польоти з Харкова до Києва і назад за розкладом, у кожен бік по одному рейсу двічі на тиждень.

Щоправда, питома вага авіації у міжміських пасажирських перевезеннях спочатку була вельми скромною. До кінця 1924-го всі машини Укрповітрошляху доставили в різні міста лише 760 пасажирів і 519 кг вантажу. Це й не дивно, якщо зважати на місткість тодішніх літаків – до 5 пасажирів на борту.

На той момент аеропорту ще не існувало - було тільки льотне поле.

Новий аеровокзал був побудований в 1949 році.

У назві «повітряних воріт» Києва слово «Жуляни» спочатку було відсутнє. У 1920-х говорили «аеродром в Посту-Волинському», в 1940-1950-х - «аеропорт на Чоколівці» або просто «Київський аеропорт».

Офіційно вживати назву «аеропорт Жуляни» почали вже в 1960-х після будівництва нового аеропорту в Борисполі.

Після приєднання селища Жуляни до Києва, аеропорт був перейменований в Міжнародний аеропорт «Київ».