Суспільство
25 травня 2016
Історія голодування Надії Савченко
Українська полонянка протягом 2 років відчайдушно боролася з Путінським режимом.
news-image

8 липня 2014 року світове суспільство вперше дізналося про незаконне утримання Надії Савченко в РФ, пише «Є!». Тоді вона перебувала у Воронежі в СІЗО.

13 грудня 2014 року Надія Савченко повідомила через адвокатів про початок безстрокового голодування. 9 січня 2015 року Савченко була переміщена в одиночну камеру через свій стан. На той момент вона вже голодувала 28 днів. 22 січня Надія встановила новий рекорд голодування - 41 день. Російські лікарі хотіли розпочати примусове годування полоненої.

4 лютого 2015 року Савченко відвідала її сестра Віра, яка повідомила про поганий стан української льотчиці. Протягом значного періоду лікарі ставили їй крапельниці з глюкозою. Однак 19 лютого Савченко відмовилася від вживання глюкози у такий спосіб.

5 березня 2015 року українська льотчиця повідомила про часткове припинення голодування, яке на той момент вже тривало 83 дні. 16 березня Надія відновила голодування. 28 квітня її відправили до лікарні, після чого через два дні повернули до СІЗО. 12 травня Віра Савченко заявила, що її сестра припинила голодування.

3 березня 2016 року через перенесення суду Надія Савченко почала сухе голодування. 10 березня українська льотчиця заявила про часткове припинення голодування. 

6 квітня 2016 року Савченко повідомила про початок сухого голодування після набування чинности вироку російського суду. Адвокати та рідні Савченко розповіли про важкий стан української полонянки, в той час як російські лікарі стверджували, що Надія почувається задовільно. 19 квітня 2016 року вона припинила своє голодування. Після цього Надія більше не припиняла вживання їжі.

Микола Полозов та Марк Фейгін розповіли, як Надія Савченко голодувала. За словами адвокатів, українка не вживала тверду їжу та пила воду. Лікарі кололи їй амінокислоти та глюкозу. Трималася вона завдяки дитячому харчуванню, яке їй передавали дипломати та родичі. За період голодування у 2014-2015 роках Надія схудла на 28 кг. Окрім цього Савченко отримала проблеми з печінкою та нирками. 

Читайте також: Адвокат Савченко прокоментував звільнення льотчиці