Резонанс
25 травня 2016
«Я не люблю квіти!» - Ірина Геращенко повідомила подробиці звільнення Надії Савченко (фото)
За словами Геращенко, операція по звільненню української льотчиці готувалася останні кілька місяців.
news-image

Перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці, що операція по звільненню Надії Савченко готувалася останні кілька місяців, передає «Є!»

За її словами, навіть сьогодні, коли інформація про звільнення Надіі передчасно просочилася в російські ЗМІ і іі підхопили украінські всі дуже переживали, щоб операція не зірвалася.

Сьогодні був майже детективний день. 6.30- літак. Президентський борт вилітає за Надією. Ростов. Ми не маємо права сходити з трапа. Операцією за дорученням президента керує керівник СБУ. Згідно домовленостей, Надія має зайти в літак в ту хвилину, коли російський літак, що в цей час приземлився у Києві, забере на свій борт двох російських вбивць- грушників. Година очікування. Починається рух двох машин без номерів. Там - спецназ, ФСБ і десь там, за темними вікнами Надія... Чекаємо іі виходу. Раптом в нас зі Святом починають обриватися телефони: в російських ЗМІ запущено інформацію про літак, звільнення і тд... Все затримується. Ми нервуємо. Дивимося з відчинених дверей літака в очі тим, хто в машині. Все! Пішов рух! Вона виходить в оточенні десяти чоловіків в формі. Вона дивиться на небо і жадібно хапає повітря, - написала Геращенко.

Коли Надія Савченко піднялася на борт українського літака, то вигукнула " Слава Украіні!"

Даруємо ій букет в патріотичних кольорах . " Я не люблю квіти!"- відрізає Надія ( чуєте, дорогі колеги, раджу вам Надіі квіти не дарувати). Кладе букет поряд: " Це мамі віддам"- каже. Нарешті ми обнімаємося, - повідомила Ірина Геращенко.

Надія Савченко розповіла, що 5 годин сиділа автобусі без номерів, очікуючи руху додому, в Украіну.

Надя показує нам свій нехитрий скарб, який везе в Украіну: саморобки з паперу, які конструювала- збирала, аби зайняти себе в камері. І подарунок мамі на день народження: тарілочку, яку сама склеіла, і тоді, у березні , не могла відадти сама. І ще - два величезних пакети з листами. Це тільки ті, що отримала цього місяця! - повідомила пані Геращенко.

 Звичайно, льотчиця Надія Савченко не могла не відвідати кабіну пілотів.

Я мушу побачити перетин кордону!!! О! Украіна! Харків! Полетіли в Чугуів! - коментувала шлях із посмішкою Надія .

 За словами Ірини Геращенко, дві години дороги вони спілкувалися про звільнення всіх інших заручників. Пані Ірина зазначила, що найближчим очікуються позитивні новини про Генадія Афанасьєва і Юрія Солошенка.

Маємо звільнити всіх, - підсумувала Ірина Геращенко.