Вчені з'ясували, чому діти бояться уколів
Виявилося, що страх щеплень заразливий.
news-image

Дуже багато дітей зі страхом і великим небажанням проходять через щеплення і вакцинацію - вони бояться уколів. І ось тепер дослідники з Університету Йорка в канадському Торонто встановили, що винними в появі цього страху є батьки. Дослідження показало, що основним фактором тривожності у дитини перед уколом є ступінь переляку його батьків. Іншими словами, діти просто поділяють їх біль, повідомляє «Є!».

"Ми спостерігали за тим, як ці діти вели себе перед уколами і після них, причому в різному віці. Особлива увага приділялася і поведінці батьків, і тому, що вони говорили дітям про уколи" - розповіла автор дослідження професор психології Ребекка Рідделл.

Страх уколів є досить серйозною фобією, і найчастіше її жертвами стають діти у віці від 3 до 12 років. Для деяких з них ця фобія настільки сильна, що вони відчувають справжній біль протягом тривалого часу після уколу. Також в майбутньому вони прагнуть всіма силами уникати зустрічі з лікарями.

І ось тепер дослідники виявили значний зв'язок між дитячим страхом перед уколами і поведінкою батьків у період перших щеплень малюків. Якщо батьки самі не демонстрували жодних побоювань, коли лікарі кололи їхніх дітей шприцами, то і діти згодом абсолютно нормально ставилися до цих щеплень. Але більш поширеним був цілком природний страх батьків перед уколами їхнім маленьким дітям. А цей страх надовго оселявся і в дитячій свідомості.

Читайте також: Дитячий плач руйнує мозок батьків