Україна
26 травня 2016
368 років тому під Корсунем українські козаки разом з кримськими татарами розгромили польську армію
Польське військо потрапило в ретельно підготовлену пастку і за 4 години було повністю розгромлене.
news-image

26 травня 1648 року 15-тисячне військо Богдана Хмельницького спільно з кримськими татарами розгромили польську армію Миколи Потоцького під Корсунем, нагадує «Є!» із посиланням на УІНП.

Навесні 1648-го на українських землях спалахнуло повстання проти польського панування. Річ Посполита на переговорах з козацькою верхівкою відкинула всі їхні пропозиції і відрядилала каральну експедицію для придушення повстання.

Однак шляхтичі недооцінили силу селянсько-козацького війська і зазнали розгрому під Жовтими Водами.

Поляки відступили до Корсуня, де до них приєдналися основні сили Миколи Потоцького та Мартина Калиновського.

25 травня армія Хмельницького і татарські загони переправилися через Рось (козаки за один день насипали греблю, загативши річку, чим значно спростили переправу) і увійшли до Корсуня.

Поляки не прийняли битви. Вони підпалили місто і почали відступати.  

Гетьман дізнався про наміри противника і відрізав дорогу до Богуслава.

26 травня польське військо потрапило в ретельно підготовлену пастку і за 4 години було повністю розгромлене.  Більшість солдатів загинула в бою, а решта разом з командирами потрапили в полон.

З усієї 20-тисячної армії врятувалося лише 1,5 тисячі чоловік.  

Заманив поляків у болото розвідник Богдана Хмельницького Тимофій Зарудний, який видав себе за провідника. Саме його називають прототипом легендарного Івана Сусаніна.  

Перемога під Корсунем дозволила знищити військові сили поляків на українських землях та широко розгорнути національно-визвольну боротьбу.

Сучасники оцінювали становище Речі Посполитої як катастрофічне:

Оскільки жодна сила вже не стояла на перешкоді, татари і козаки вдерлись аж під Білу Церкву… могли загрожувати навіть Кракову і Варшаві, не зустрічаючи опору. Бо такий страх запанував, що всі думали більше про втечу, ніж про оборону.
Читайте також: Чому Горішні Плавні? - пояснення Інституту національної п'амяті