Вища освіта збереже молодість
Люди із вищою освітою старіють повільніше, ніж ті, хто не навчався у ВУЗі.
news-image

Британські вчені з Університетського коледжу Лондона з'ясували, що у неосвічених людей процес старіння клітин відбувається швидше, ніж у тих, хто здобув вищу освіту, повідомляє «Є!».

Про зв'язок між здоров'ям і соціально-економічним становищем було відомо ​​вже давно.

Бідніші люди часто більше курять, менше займаються спортом і рідше звертаються до лікарів.

Але рівень освіти, можливо, впливає на самопочуття людини більше, ніж рівень життя або становище в суспільстві. Причини цього зв'язку поки не дуже зрозумілі, але учені здогадуються, що люди з вищою освітою в цілому схильні приймати правильніші рішення щодо своєї поведінки та стилю життя. Не виключено також, що освічені люди відчувають менше стресу або краще долають його.

Для дослідів учені взяли аналізи крові у більш ніж 400 чоловік  віком від 53 до 75 років. Потім проводилось вимірювання частин ДНК, розташованих на кінцях хромосом (теломер), чим вони коротші, тим швидше людина старіє. Було встановлено, що люди з невисоким рівнем освіти мали коротші теломери. Тобто вони старіли швидше. На довжину теломер не впливав ні соціальний, ні економічний статус. Професор Стівен Холгейт говорить, що результати цього дослідження підтверджують висновки, до яких вчені приходили і раніше. 

"Рішення, які ви приймає на перших стадіях життя, можуть значно вплинути на ваше здоров'я, - сказав Стівен Холгейт. - Визначити причинну залежність дуже складно, але це дослідження вказує, що освіта приносить більше користі, ніж гарна робота", - зазначив учений.

За словами керівника дослідження, професора Ендрю Степто, рівень освіти багато в чому зумовлює соціальний клас, і дослідження вказує на те, що тривалий вплив на людину умов життя в нижчих шарах суспільства посилює процес старіння на клітинному рівні. 

Читайте також: Вчені визначили, яка нація найдопитливіша