Вчені нюхали шкарпетки, щоб визначити, хто псує запах білизни
Вчені спробували визначити, які саме хімічні сполуки винні у неприємних запахах брудної білизни.
news-image

Як повідомляє «Є!», про свої відкриття спеціалісти розповіли в журналі Journal of Chromatography A.

За відразливий запах відповідають летючі органічні сполуки, які утворюються завдяки діяльності мікроорганізмів, що розщеплюють краплі поту, клітини шкіри і інші сліди діяльності людини, що залишилися на одязі.

Щоб точно визначити ці сполуки, хіміки з нортумбрійського університету подарували кільком добровольцям нові шкарпетки. Кожен учасник дослідження носив їх не менше 10 годин. Інша група добровольців отримала спортивні майки, в яких вони два-три години грали в футбол.

Потім вчені зібрали всі шкарпетки і майки, понюхали їх і розташували за шкалою неприємного запаху (від нуля до десяти). Далі, від кожного предмета одягу взяли шматочок тканини на аналіз, а самі шкарпетки і майки випрали в холодному циклі, за допомогою прального порошку без запаху. Потім білизну знову понюхали і оцінили за вищевказаною шкалою.

Комплексний хімічний аналіз дозволив виявити головні з'єднання, що відповідають за неприємний запах. Масляна кислота, зокрема, дає запах зіпсованого масла, а 2-гептанон (пов'язаний із запахом сиру горгонзола) - «фруктовий» аромат, що нагадує банани.

Після прання концентрація цих сполук у білизні знизилася, але вони не зникли. Вчені закликають винаходити пральні порошки, націлені на конкретні речовини - це дозволить повертати білизні свіжість із мінімальними витратами води та електрики.

Читайте також: Вища освіта збереже молодість