Світ
27 травня 2016
ПАР відбере землю у білих фермерів
Парламент ПАР схвалив законопроект, що дозволяє уряду країни провести експропріацію землі у білих фермерів.
news-image

Закон передбачає примусовий викуп земель у білих власників із передачею їх чорношкірому населенню, повідомляє «Є!».

Зараз, через два десятиліття після падіння режиму апартеїду, чимала частина землі в ПАР і досі належить білим.
Правляча партія Африканський національний конгрес (АНК) заявила, що з несправедливістю, яка встановилася в період режиму апартеїду, коли білій меншості належали майже всі землі, необхідно нарешті покінчити.

У партії вважають закон про експропріацію землі найважливішим рішенням із часів падіння апартеїду. Правляча партія сподівається, що прийняття закону допоможе прискорити проведення земельної реформи та забезпечить рівний доступ населення до земельних ресурсів.

Законопроект передбачає виплату компенсації за експропрійовані землі. Законопроект повинен підписати президент країни Джейкоб Зума. Імовірно, президент підпише документ через кілька тижнів або місяців.
Проти законопроекту виступив опозиційний Демократичний альянс.

Відповідно до закону про землю 1913 року, у чорношкірого корінного населення залишалося тільки 13% земель. За 22 роки, що минули після падіння режиму апартеїду, у білого населення було експропрійовано 10% земель.

Прийняття закону не повинно спричинити за собою насильницьке відбирання земель у білих фермерів, що супроводжується кровопролитними сутичками, подібно до того, як це відбувалося в сусідньому Зімбабве.
Джейкоб Зума і АНК заявляли, що перерозподіл прав власності на землю має проходити у рамках закону.

Читайте також: Через зливи на Херсонщині псується урожай полуниці