Суспільство
27 травня 2016
У 2014 році українці масово шукали своє польське коріння
Пік звернень до центрів дослідження генеалогії припав на лютий-березень 2014 року.
news-image

Від початку кризи в Україні зросла популярність на послуги у сфері пошуку польського походження, що необхідне для одержання карти поляка. Пік припав на лютий 2014 року. Про це у коментарі виданню Wschodnik.pl розповів директор одного з центрів вивчення генеалогії Віктор Долецький, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Упродовж кількох останніх років динаміка зацікавлення польським походженням значно змінилася. За період лютий-березень 2014 року зафіксований величезний стрибок. Тоді різко зріс курс іноземних валют, думаю, що це була головна причина. Наприклад, діти багатьох клієнтів навчаються у Польщі. Коли курс коливався у межах 10 (1 долар – 10 гривень – ред.), можна було без клопотів оплачувати навчання і про карту поляка ніхто тоді не думав. Коли курс підскочив до 30 гривень, тоді усе різко змінилося. За період лютий-березень 2014 року попит був величезний, ближче до осені ситуація стабілізувалася, однак заявок все одно було багато. Тепер ситуація значно стабільніша, а тенденція популярності знижується, якщо порівнювати її з піковим моментом, - наголосив він.

За словами Віктора Долецького, до 2013 року пошуки польського коріння не були профільною діяльністю його центру, бо такі справи були поодинокі.

Експерт додав, що у близько 60% випадках польське походження підтверджується.

Водночас він повідомив, що на терені правобережної України, між Дніпром та Збручем або у Волинській, Киїівській та Подільській губерніях адміністративно-територіального поділу Російської Імперії, збереглася понад половина метричних книг з 1922-1940 років.

Читайте також: У дитинстві я вірив, що у всіх пам’ятниках Леніну є шматочки Леніна – Сергій Поярков
Читайте також: У Кремлі прокоментували інформацію про те, що Горбачов став персоною нон-грата в Україні