Події
30 травня 2016
На саміті НАТО у Варшаві будуть пропозиції для України
Майбутній посол Польщі в Україні Ян Пєксло вважає, що про це свідчить запрошення Порошенка на саміт альянсу.
news-image

На думку майбутнього посла Польщі в Україні Яна Пєксло, під час саміту НАТО у Варшаві, що відбудеться 8-9 липня 2016 року, будуть озвучені конкретні пропозиції підтримки для України, про що свідчить запрошення до Варшави президента України, передає «Є!»

Присутність на саміті президента Порошенка є дуже важливим сигналом для Росії, Євросоюзу, для усіх нас. Адже він там не буде просто так, на саміті будуть якісь конкретні пропозиції для України, - сказав Ян Пєкло в інтерв’ю виданню Укрінформ.

Хоча нині мови про членство України в НАТО немає, однак створення литовсько-польсько-української бригади (ЛитПолУкрбриг – ред.) свідчить про те, що колись ця пропозиція українській стороні буде зроблена.

Зрештою, як раніше стверджував генеральний секретар НАТО, двері до членства для Грузії та України залишаються відкритими, - відзначив Ян Пєкло.

На думку майбутнього посла, сьогодні Україна і Польща мають величезний шанс, щоб реалізувати проект тісної співпраці, який до цього часу з різних причин не вдавалося реалізувати.

Ян Пєкло переконаний, що для реалізації проекту європейської інтеграції України, слід піднятися над проблемами минулого і думати про майбутнє.

Зараз очевидною є підтримка України з боку Польщі, і ми б дуже хотіли, щоб процес європейської інтеграції України завершився успіхом. Якщо зможемо це зробити, то це допоможе змінити також існуючу систему в Росії, адже Україна буде неї прикладом, - переконаний він.

Ян Пєкло додав, що «лише незалежна, інтегрована з Європою Україна у змозі забезпечити безпеку всього європейського проекту і східних кордонів ЄС».

Якщо ми не зможемо цього зробити і станеться катастрофа проекту інтеграції України з ЄС, тоді Росія зможе реалізувати свій план по дестабілізації державності України. Тоді реальним може стати варіант мільйонів біженців на польсько-українському кордоні. Цей варіант не підходить ані українцям, ані полякам, - застеріг він.

Майбутній посол Польщі в Україні також нагадав, що позиція Польщі є незмінною: це продовження санкцій проти Росії, доки вона не перестане здійснювати агресивні дії по відношенню до України і не поверне кримський півострів.

Нагадаємо, 20 травня 2016 року Сейм Польщі затвердив кандидатуру Яна Пєкло новим послом Польщі в Україні. Очікується, що директор Польсько-українського фонду співпраці PAUCI візьметься за виконання своїх нових обов’язків у другій половині року.

Читайте також: 69-річний поляк утретє перетне самотужки Атлантику на байдарці