Світ
30 травня 2016
Підполковника у Польщі засудили до 6 років в'язниці за шпигунство на користь Росії
До моменту затримання за ним стежили протягом двох років.
news-image

Військовий суд у Варшаві засудив офіцера польської армії, підполковника Й. Збігнєва, до шести років в'язниці за шпигунство на користь Росії. Рішення суду поки не набрало законної сили. Прес-секретар суду Томас Краєвський розповів "Речі Посполитій", що підсудний добровільно визнав свою провину, повідомляє «Є!».

Як уточнює видання, шпигун також засуджений до п'яти років позбавлення громадянських прав і конфіскації мобільного телефону і 16,5 тисячі злотих (близько 5,5 тисячі євро), які він заробив в ході протиправної діяльності. За словами Краєвського, захист має намір подати апеляцію.

Військовий, який працював у відділі освіти і заохочення Міністерства оборони, був заарештований в жовтні 2014 року, з тих пір він перебував під вартою. Його справа розглядалася трійкою професійних суддів. Звинувачення доводило, що він передавав іноземній державі інформацію, яка може завдати шкоди державі. Збігнєву загрожувало до 15 років позбавлення волі.

Після арешту підозрюваного польські спецслужби повідомили, що мова йде про співпрацю з російською військовою розвідкою (ГРУ). Одночасно був затриманий адвокат Станіслав С., який має подвійне громадянство. Він також діяв на користь Росії. Обвинувальний висновок у його справі направлено до окружного суду у Варшаві в травні, проте дата слухань поки не призначена.

За інформацією, Збігнєв і його спільник передавали російській розвідці дані, що стосуються дисциплінарних проваджень щодо польських військовослужбовців. Таким чином російська розвідка отримала дані сотень солдатів, які порушили дисципліну, - аж до підозр у злочинах. Це дозволяло оцінити, кого з них можна схилити до співпраці.

До моменту затримання за підполковником стежили протягом двох років. У серпні 2014 року шпигуна нагородили медаллю за багаторічну службу, щоб приспати його пильність.

Читайте також: Затриманий в Італії російський шпигун є дипломатом РФ, - ЗМІ