Події
31 травня 2016
«Три прем'єр-міністри і два президенти Ізраїлю народилися в Україні»: у ВР відкрилася виставка про видатних євреїв України (ФОТО)
У Верховній Раді відбулося урочисте відкриття виставки "Шлях до мрії - внесок вихідців з України до створення Держави Ізраїль".
news-image

У відкритті виставки взяв участь Надзвичайний та Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Бєлоцерковські, повідомляє кореспондент «Є!» з місця події. 

Саме з України походить плеяда філософів, митців, релігійних і політичних діячів, які відіграли велику роль у духовному відродженні єврейського народу, у формуванні політичної доктрини сіонізму, що була покладена в основу побудови Держави Ізраїль. 

Про це у своїй промові розповів посол Ізраїлю в Україні Еліав Бєлоцерковські.

Тут була найбільша єврейська громада Європи до Другої світової війни. На жаль велика частина їх загинула під час Голокосту. Але залишилися свідчення про ці громади. І ось цей зв'язок між нашими країнами має сильний фундамент нашої спільної спадщини. Сьогодні у нас є інтенсивний обмін і на рівні людей, і в економічній сфері, в культурній, в політичній ... Це нас дуже зближує і об'єднує... - підкреслив він.
Я дуже радий відкрити цю виставку, яка показує, наскільки істотним є зв'язок між нашими народами, наскільки вихідці з України внесли важливий внесок у створення і розвиток Держави Ізраїль. У нас сьогодні проживає близько півмільйона вихідців з України і це найбільша громада Ізраїлю, - розповів Білоцерковські.

У розмові з журналістом «Є!» директор Інституту юдаїки Юлія Смелянська на відкритті виставки розповіла, що три прем'єр-міністри і два президенти Ізраїля були народжені саме на українській землі: президенти Іцхак Бен-Цві з Полтави і Ефраїм Кацир з Києва, прем'єр-міністри Леві Ешкол з Київської губернії, Голда Меїр з Києва і Моше Шарет (Черток) з Херсону.

Читайте також: Найкращим Європейським музеєм року став Музей історії польських євреїв