Політика
2 червня 2016
Закон про судоустрій не запрацює без внесення змін до Конституції - нардеп
Внесення змін до Конституції передбачає наявність 300 голосів.
news-image

Про це повідомив кореспондентові «Є!» лідер партії "Народний контроль" Дмитро Добродомов.

Він зазначив важливість прийняття сьогоднні законопроекту про судоустрій, проте погодився, що без змін до Конституції йому буде важко запрацювати. Нардеп зауважив, що для прийняття таких змін потрібно 300 голосів у парламенті, які сьогодні буде важко зібрати, тому, можливо, сьогодні й не поставлено це рішення на порядок денний.

Наша група "Народний контроль" запропонувала 5 поправок (до закону про судоустрій - прим.ред.), 4 з них враховані, - розповів він.

Також Добродомов пікреслив, що його група буде голосувати за цей закон в тій редакції, в якій зараз є, бо він "передбачає доленосні рішення". Наприклад, за словами нардепа, зменшується вплив Президента на призначення суддів. Також запропонована процедура, за якою якщо протягом календарного року більше ніж 30% рішень суддів нижчої інстанції скасовані вищою інстанції, то такий суддя йде на переатестацію.

Добродомов зазначив, що законом передбачений електронний конкурс з мінімальним втручанням людського фактору, а НАЗК буде перевіряти відповідність рівня і способу життя суддів їхнім доходам.

Єдиний недолік - не зменшений вплив прокурорів, а потрібно більше в судах представників громадськості, - зазначив нардеп.

Він впевнений, що треба проголосувати і зробити все можливе, щоб "ця реформа не була фейковою, як реформа прокуратури", і сподівається на подальше внесення змін до Конституції України.

Читайте також: Порошенко анонсував голосування за реформу судів вже завтра