Політика
7 червня 2016
Іванющенко може відкорковувати шампанське - Сергій Лещенко
Інтерпол зняв з Іванющенка червону картку, дозволивши тим самим подорожувати світом без ризику бути заарештованим.
news-image

Найбільш одіозний соратник Януковича Юрій Іванющенко, відомий також як "Юра Єнакіївький", що перебуває під міжнародними санкціями, віднині може вільно подорожувати світом. Інтерпол зняв з нього червону картку, дозволивши йому тим самим подорожувати світом без ризику бути заарештованим та доправленим до України. Про це повідомив у своєму блозі на УП нардеп, журналіст Сергій Лещенко, передає «Є!»

Іванющенко може відкорковувати шампанське, - написав Лещенко.

Він зазначив, що ця інформація міститься у відповіді апарату Українського бюро Інтерполу.

Нардеп повідомив, що в документі  сказано, що 19 квітня цього року Інтерполом було внесено зміни статусу розшуку Іванющенка з "арешт" на "встановлення місцезнаходження" у зв'язку з тим, що 8 квітня 2016 року закінчився термін дії ухвали Печерського районного суду Києва від 8 жовтня 2015-го, якою надавався дозвіл на затримання Іванющенка з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Таким чином, Іванющенко може вільно подорожувати світом – він не буде затриманий, а Україна буде лише поінформована, що він перетнув такий-то кордон, - написав нардеп.


Сергій Лещенко уточнив, що цій зміни статусу передувало рішення судді Дніпровського суду Києва Чауса, який закрив справу Іванющенка та зняв його з розшуку. 

Після цього Управління спеціальних розслідувань звернулися до Печерського суду за новою ухвалою про затримання Іванющенка, але суд повним складом... взяв відвід. А потім сплив 6-місячний строк дії ухвали Печерського суду – слідство вдруге звернулося до Печерського суду та ті знову взяли самовідвід. Визначати нову підслідність мав Апеляційний суд Києва, який відмовився це робити. Після чого судді Печерського суду двічі переносили засідання, востаннє – на початку червня. Станом на сьогодні немає рішення суду, яке дозволяло би затримати Іванющенка, - повідомив Лещенко.


Після цього Іванющенко подав до суду на Сергія Лещенка, вимагаючи спростування заяв про те, що він був "смотрящим" в часи Януковича та займався організацією "тітушек". Розгляд заплановано у Печерському суді Києва 9 червня 2016 року.

Загалом Іванющенко подав три позови проти трьох депутатів – і два з них дивним чином попали до судді Ірини Литвинової. Тієї самої, яка – за дивним збігом обставин! – прийняла свідомо неправосудне рішення про закриття справи Шепелевої, дружини бізнес-партнера Іванющенка Олександра Шепелева, в офісі якого на Рильському провулку базувався Юра Єнакіївський, - написав нардеп.
Хто саме "вирішив питання" для Іванющенка, може встановити лише слідство. Але є всі підстави вважати, що посередником для реалізації судового рішення судді Чауса був головний неформальний юрист президента Порошенка Олександр Грановський... І, не втрутившись у це, президент Порошенко своєю бездіяльністю призвів до того, що Іванющенко отримав омріяну свободу пересування – а хтось інший поклав до сейфу чималу суму коштів, - підсумував Сергій Лещенко.
Читайте також: Москаль оприлюднив перший документ щодо політичної корупції Віктора Ющенка