Київ
7 червня 2016
177 років тому у Києві сталася велика повінь із людськими жертвами
Стихія завдала городянам не тільки матеріальні збитки, а й спричинила людські жертви.
news-image

7 червня 1839 року (26 травня за ст. ст.) у передає «Є!» із посиланням на Київський календар.
Напередодні, 6 червня (25 травня за ст. ст.), протягом всього дня йшов проливний дощ. Бушувала сильна гроза з громом і блискавками.

7 червня (26 травня за ст.ст.) злива продовжилася і навіть посилилася.

Як повідомляє путівник по Києву під редакцією М. Закревського (1858 г.) дощ «о 2 годині наповнив водою всі вулиці і канави, що знаходяться по обидви боки оних. З Печерських і Старокиївських гір текла вода з надзвичайною стрімкістю на вулицю Крещатицьку і піднялася там (від будинку Театрального, другої Київської Гімназії до поштової станції) на 3 аршин, наповнила 18 приватних будинків по обидва боки вулиці і принесла велику кількість землі у двори ».

Міське начальство вживало заходи щодо відведення води від будівлі театру і «государева Сада». Але як тільки був звільнений шлях для води, величезні маси води хлинули, зносячи паркани, заготовлені будівельні матеріали, несучи або псуючи продуктові запаси і все майно з дворів, багато будинків були пошкоджені або зруйновані.

Люди, які не встигли покинути нижніх поверхів будинків, ставали жертвами стихії.
На поштовій станції потонули 4 коня; багато поштових возів, саней, сіна було знесено водою.

У Печерській частині, нижче Військового Госпіталю, потоки води підмили і перекинули 12 дерев'яних будинків, але, на щастя, ніхто не постраждав.

На Подолі обвалилася частина Андріївського пагорба, зруйнувавши житловий будинок, що стояв поблизу  і поховавши під уламками жінку, яка там мешкала.

У Плоскій частини на значну висоту були затоплені 107 будинків. На багатьох вулицях були пошкоджені мостові, тротуари, потоки води вимили глибокі ями. Мости через канали були або знесені, або частково зруйновані. Сильно постраждали водяні млини, деякі з які були розорені і знесені, а деякі сильно пошкоджені. Цегельному заводу також були нанесені значні пошкодження.

Читайте також: Іванющенко може відкорковувати шампанське - Сергій Лещенко