Події
8 червня 2016
У «ЛНР» заявляють, що затримали українку, яка шпигувала під патронатом ЦРУ
Відносно жінки порушена кримінальна справа за шпигунство.
news-image

У так званому  Міністерстві державної безпеки "ЛНР" заявили про затримання за підозрою в шпигунстві екс-керівника міжнародної благодійної організації Оксани Микитенко, яка за твердженням представників "міністерства", отримувала завдання зі збору інформації від колишнього співробітника Центрального розвідувального управління (ЦРУ) США, передає «Є!»

Встановлено, що, працюючи протягом тривалого часу на території ЛНР гр. Микитенко О. Г. систематично збирала інформацію політичного, соціально-економічного характеру, складала психологічні портрети керівництва "республіки". Будучи директором проекту міжнародної неурядової організації "Mercy Сorps" ( "Корпус милосердя"), Оксана Микитенко діяла на території "Луганської Народної Республіки" без відповідного дозволу влади "ЛНР". Після збору, систематизації і узагальнення матеріалів політичного, соціального, економічного характеру дана інформація передавалася в центральний український офіс "Корпусу милосердя", звідки відправлялася в центральний офіс м. Портленд (США), посольство США в Україні (м.Київ), а також дублювалася до Державного департаменту США (м.Вашингтон), - йдеться в повідомленні.

У "Міністерстві" заявляють, що "керівництво, постановку завдань, контроль їх виконання і передачу зібраних даних здійснював регіональний директор міжнародної некомерційної неурядової організації "Mercy Corps" в Україні, громадянин США Стюарт Чарльз Віллкатс".

За оперативною інформацією, Віллкатс очолював один із підрозділів ЦРУ США, яке працювало в Афганістані, - розповіли у відомстві.

 Також представники відомства стверджують, що Микитенко організовувала зустрічі Віллкатса з представниками керівництва "республіки" та пересічними громадянами, де виступала в якості перекладача.

Згідно зі свідченнями Микитенко, на цих зустрічах Віллкатс активно домагався легалізації на території "ЛНР" діяльності "Mercy Corps", цікавився фінансово-економічними можливостями "республіки", з'ясовував слабкі і проблемні місця в її життєдіяльності. У розмовах з рядовими громадянами "ЛНР" Віллкатс намагався з'ясувати їхні політичні настрої, ставлення до України, Росії, вміст гуманітарних конвоїв з РФ, цікавився, чибачили вони російські війська на території "ЛНР", - заявили у відомстві.

У відомстві зазначили, що по відношенню громадянки України Микитенко МГБ "ЛНР" порушило кримінальну справу за  шпигунство.

Читайте також: Азаров просить Меркель ввести санкції проти українських політиків