Події
14 червня 2016
Стали відомі прізвища сепаратистів, на яких обміняли Афанасьєва і Солошенка
До Росії відправили організаторів "Народної Ради Бессарабії".
news-image

Засуджених у Росії громадян України Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенко обміняли на одеських журналістів Олену Глищинську і Віталія Діденко, запідозрених у сепаратизмі. Про це пишуть одеські видання "Думська" і "Таймер", передає «Є!».

Раніше повідомлялося, що Афанасьєва і Солошенко обміняють на фігурантів "справи 2 травня", громадян РФ Євгена Мефьодова та Максима Сакауова, але ця інформація не підтвердилася.

Глищинській змінили запобіжний захід з утримання під вартою на особисте зобов'язання, а Діденка помилували. Літак з ними вже вилетів до Росії.

Глищинську і Діденка звинувачують в сепаратизмі - вони були в числі організаторів і активних учасників так званої "Народної Ради Бессарабії". За словами голови СБУ Віталія Грицака, це було частиною плану дестабілізації, який російські спецслужби почали реалізовувати рік тому. Надалі планувалося здійснити політичні вбивства (зокрема народного депутата Олексія Гончаренко), підірвати мости і відрізати південь Одеської області від решти території України, ввести "зелених чоловічків", проголосити "незалежну Бессарабію" і дестабілізувати ситуацію в Україні, Молдові та Румунії.

Директор телекомпанії "Нова хвиля" Олена Глищинська (Романова) була арештована СБУ у квітні минулого року. Півтора місяці тому в СІЗО у неї народився син. Крім того, у неї є ще двоє неповнолітніх дітей.

Віталій Діденко - головний редактор сайту "Інфоцентр", що належить сепаратистові Антону Давидченко. Під час арешту Діденко намагався втекти від співробітників СБУ і вистрибнув з третього поверху своєї квартири, в результаті чого отримав кілька переломів. Під час обшуку правоохоронці виявили у нього кокаїн. Суд засудив Діденка до трьох років обмеження волі, зараз справа перебуває на апеляції.

Читайте також: Афанасьєва та Солошенка звільнили з полону росіян (ФОТО)