Світ
16 червня 2016
Всеправославний собор проведуть без росіян
Навіть відмова представників РПЦ прибути на Крит не є приводом для скасування собору.
news-image

Предстоятель Константинопольської православної церкви, архієпископ Константинополя - Нового Риму і Вселенський Патріарх Варфоломій заявив, що Всеправославний собор відбудеться і без участі російської православної церкви (РПЦ), повідомляє «Є!».

Він також висловив надію, що Московський патріархат і три інші православні церкви переглянуть своє рішення про неучасть і прибудуть на Крит в кінці червня. За його словами, це рішення стосується церков і їх предстоятелів, так як раніше в січні на зустрічі в Женеві вони погодилися приїхати на Крит.

Раніше Антиохійська, Грузинська, Сербська і Болгарська православні церкви відмовилися від участі у Всеправославному соборі. Пізніше Сербська православна церква змінила свою позицію.

Нагадаємо, 13 червня Священний синод Російської православної церкви (РПЦ) підтримав пропозицію перенести Всеправославний собор, для того щоб врегулювати розбіжності, що намітилися між учасниками. Якщо Константинопольський патріарх не прислухається до пропозиції цих церков і все ж вирішить провести собор на Криті 16-26 червня, то делегація РПЦ визнає неможливим брати участь у ньому.

Читайте також: Росіяни відбирають церкви в УПЦ КП на анексованому півострові