Світ
17 червня 2016
Сьогодні у Фінляндії відкривається музей Леніна
Музей в Тампере відкривається після реконструкції.
news-image

Сьогодні у фінському місті Тампере відбудеться церемонія відкриття оновленого музею Леніна, передає «Є!» із посиланням на Yle.

Єдиний розташований за межами Росії музей Леніна знаходиться в залі, в якому Ленін вперше зустрівся зі Сталіним на секретних зборах у 1905 році.

За рік реконструкції був повністю оновлений формат експозиції: якщо раніше музей в Тампере був схожий на аналогічні радянські музеї, то тепер основний акцент робиться на загальній історії Фінляндії та Росії.

Якщо в старому музеї головним героєм був Володимир Ленін, то тепер у нас дуже багато героїв. Крім Леніна, у нас і Сталін, і Хрущов, і горбачовський час, і навіть Володимир Путін, - говорить старший науковий співробітник музею Міа Хейнінмаа.

Однією з основних новинок виставки, розрахованої на залучення відвідувачів, стали воскові фігури радянських вождів, Леніна і Сталіна, в натуральну величину. Виготовила їх майстер Ерья Міккола, яка в роботі спиралася на старі чорно-білі і кольорові фотографії, а також на кадри кінохроніки.

Під час існування СРСР щорічно музей відвідувало до 20 тисяч радянських туристів, оскільки він входив в обов'язкову програму турпоїздки. З початку 90-х цей показник впав до тисячі-півтори. У музеї сподіваються, що нова виставка приверне гостей з Росії, оскільки музей відтепер не буде одним з чергових музеїв, присвячених вождю, а буде зосереджений на висвітленні історії відносин Фінляндії та СРСР, а потім Росії.

З 2014 року музей Леніна є частиною музею робітничого класу Werstas.