Події
22 червня 2016
У Польщі за Смоленську трагедію засудили екс-заступника Бюро охорони уряду
Суд засудив Павла Бєлявного за недбалість у здійсненні охоронних дій під час візиту перших осіб до Смоленська в 2010 році
news-image

Колишній заступник керівника Бюро охорони уряду (пол. Biuro Ochrony Rządu – BOR) генерал Павел Бєлявний засуджений до 1,5 року позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на 3 роки за недбалість при виконанні службових обов’язків під час охорони візитів перших осіб держави до Смоленська в 2010 році, передає  «Є!» із посиланням на Радіо польща.

Суд також встановив Бєлявному штраф у розмірі 10 тис. (2,3 тис. євро) та на 5 років заборонив обіймати керівні посади у Бюро охорони уряду.

Відповідно до вироку Окружного суду у Варшаві, генерал Павел Бєлявний, зокрема, не здійснив належного огляду летовища у Смоленську, не забезпечив належних охоронних дій борту літака і спричинив зниження рівня охорони візитів перших осіб до Смоленська.

Генерал порушив також закон, не надавши інструкцій офіцерам, котрі мали на місці очікувати президента Польщі.

Суд визнав, що обвинувачений створив загрозу для президента та прем’єр-міністра. Судді також визнали обґрунтованим звинувачення прокуратури, що Бєлявний надав неправдиву інформацію у документах Бюро охорони уряду.

Головуючий у судовому засіданні Павел Добош вийшов за межі судового процесу. Він ствердив, що підстав для того, аби визнати, що причиною Смоленської катастрофи став теракт з використанням вибухових матеріалів, немає, а Бюро охорони уряду належним чином обстежило борт президентського літака перед польотом 10 квітня 2010 року.

З цим не погодився адвокат Стефан Гамбура, представник родин жертв трагедії.

Суд сформулював загальну тезу, не маючи для цього інструменту, цілісності доказової бази розслідувань катастрофи, а всього лиш фрагмент, що стосується відповідальності екс-голови Бюро охорони уряду, - сказав адвокат.

Він зауважив, що слідство у справі причин трагедії продовжується і прокуратура збирає чергові докази, а тому такі тези суду не відповідають закону.

Читайте також: У Карелії загиблим дітям встановлять пам'ятний знак