Події
28 липня 2016
Петро Порошенко закликав українські церкви дати оцінку подіям на Донбасі
У Києві продовжуються святкування з нагоди Дня Хрещення Київської Русі-України.
news-image

Президент України Петро Порошенко взяв участь в урочистих заходах на Володимирській гірці з нагоди Дня Хрещення Київської Русі – України, передає «Є!» із посиланням на 112 Україна.

У своїй промові, він, зокрема, закликав українські церкви дати чітку оцінку подіям на Донбасі. Президент зазначив, що Спаситель навчав, що є чітка грань між правдою і неправдою і тому церкви повинні визначитися зі ставленням до подій на Донбасі.

 

І нехай ваше слово буде так-так або ні-ні. Я категорично не сприймаю паліативної форми, як абстрактний збройний конфлікт або збройне протистояння, це оцінки з чужого неукраїнського голосу, - сказав президент.

Петро Порошенко також заявив, що Москва напала на Золотоверхий Київ.

Два з половиною роки тому Москва розв'язала війну проти Золотоверхого Києва, - сказала він.

Президент назвав події на сході України навалою чужинців.

Те, що відбувається на сході України, називається навалою чужинців, і думаю, що цьому українському словосполученню не складно знайти аналог в церковнослов'янській мові, - сказав він.

Петро Порошенко також наголосив, що згідно соціологічних даних, єдину помісну автокефальну церкву хоче мати все більше українців.

Соціологічні опитування показують, що все більша кількість православних громадян України хочуть мати, як це прийнято в усьому православному світі і більшості православних країн, єдину помісну автокефальну церкву, - сказав він.

Президент зазначив, що Константинопольська церква була, є і буде для України церквою-матір'ю та наголосив, що князь Володимир, хреститель Русі-України, заклав "незламний фундамент під українську державу своїм доленосним вибором". 

Зараз у Володимирському соборі проходить божественна літургія.