Події
28 липня 2016
В'ятрович пояснив, чому «Бориспіль» не слід називати на честь Малевича
Директор Українського інституту національної пам'яті розповів своє ставлення щодо перейменування аеропорту.
news-image

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович пояснив, чому, на його думку, необхідно дати аеропорту "Бориспіль" саме ім'я гетьмана Івана Мазепи, а не художника Казимира Малевича. Про це він розповів в інтерв'ю журналу "Новое время", передає «Є!»

По-перше, це один з найбільш видатних військово-політичних діячів і меценатів в історії України, а по-друге, ім'я Мазепи є елементом західноєвропейської культури, він герой літературних творів Байрона та інших. Це якраз є прикладом інтеграції українського наративу з західноєвропейським, - сказав директор УІНП.

У той же час він зазначив, що не думає, що Мазепа сприймається "як романтичний герой".

В епоху романтизму він став одним із символів боротьби, нехай і маловідомого народу, за свою незалежність. Що стосується Малевича, то тут слід розуміти, що для абсолютної більшості неукраїнців Малевич асоціюється з російською культурою. Поява цього імені на карті України для них скоріше буде сигналом того, що ця територія є об'єктом "руського миру", а не прагненням відвоювати Малевича для української культури, - вважає В'ятрович.

За його словами, сучасна агресія Росії, по суті, "є спробою відновлення Радянського Союзу, тому зараз в Україні і актуалізується увага до героїв, які організовували і очолювали опір".

При цьому, на думку В'ятровича, не можна сприймати Мазепу "тільки як антиросійський символ".

Я вважаю природним становлення української ідентичності через протистояння російській ідентичності. Це невід'ємний елемент позиціонування народу, який утверджує свою самостійність по відношенню до колишньої імперії. Але Мазепу не можна сприймати тільки як антиросійський символ. Він — сильний символ України і для західноєвропейської культури. І це ще один аргумент на користь аеропорту імені Мазепи, - додав історик.

 

Читайте також: У Києві податківці вимагали від підприємця 36 тисяч доларів США