Суспільство
15 серпня 2016
Норвежці розважалися тим, що кидали на кордоні камені в бік Росії
У поліції вони пояснили, що не знали про закон, який забороняє кидати каміння в бік іншої держави.
news-image

Норвезька поліція затримала в неділю ввечері в губернії Фіннмарк чотирьох підданих Норвегії, які кидали на російсько-норвезькому кордоні камені в бік Росії. Про це повідомила Норвезька державна телерадіокомпанія (НДТ), передає «Є!»

Це порушення прикордонного законодавства, і воно підпадає під визначення образливої ​​поведінки - сказав представник поліцейського відділення губернії Томас Петтерсен.

Затримані пояснили, що вони не знали про закон, який забороняє кидати каміння в бік іншої держави. У поліції підкреслили, що норвежці обрали місце в районі населеного пункту Еймоен, в якому дорога, що проходить по норвезькій території, знаходиться на мінімальному видаленні від російського кордону.

Вони (затримані) не змогли докладно пояснити мотиви своїх дій, але хід їхніх думок виглядав приблизно так: "Подивіться, як близько від нас кордон. Так близько, що звідси можна закинути камінь на іншу сторону", - наводить його слова газета Nordlys.


Як додав Петтерсен, в ході допиту затримані також заявили, що не відчувають по відношенню до Росії ніяких негативних емоцій.

Серед чотирьох норвежців, з якими провели бесіду співробітники поліції, кілька підлітків у віці від 15 років і старше. Двоє з них визнали свою провину, проте, за їхніми словами, не підозрювали про те, що норвезьке прикордонне законодавство забороняє подібні дії, класифікуючи їх як агресивні і образливі. Петтерсен, втім, вказав на те, що в прикордонній зоні встановлені щити з відповідною інформацією.

Всі затримані були відпущені на місці, проте в найближчі дні буде проведено розгляд за участю експертів-юристів. Як відзначають в поліції, найбільш частим покаранням в подібних випадках є штраф, розмір якого може становити від 1 до 10 тис. крон (від 120 до 1200 доларів). При цьому порушникам також може загрожувати тюремне ув'язнення на термін до трьох місяців.

За даними норвезьких видань, четверо осіб, які не є жителями прикордонного району, їхали на автомобілі по трасі 886 вздовж річки Паз, через яку проходить російсько-норвезька межа, і в якийсь момент зупинилися на ділянці, де вона наближається максимально близько до дороги. Норвезькі прикордонники помітили, що вони кидають камені в бік РФ, затримали порушників і викликали поліцію. Інцидент стався в 4 км від покинутого норвезького селища Гренсе Якобсельв, поруч з яким розташовується норвезька прикордонна застава. Єдиний пункт пропуску через майже двухсоткілометровий кордон двох країн знаходиться в 40 км від місця події.

Читайте також: У Києві запрацював антикризовий штаб з підготовки до зими